Ranskan ilmastokokouksen huippukokille huimat sakot ympäristörikoksista

Pariisin ilmastokokouksen vieraiden aterioista vastannut ranskalainen Michelin-kokki Marc Veyrat on saanut 100 000 euron sakot metsän tuhoamisesta.

Ulkomaat
Huippukokki Marc Veyrat (vas.) kuvattuna 4.2. 2014.
Huippukokki Marc Veyrat (vas.) kuvattuna 4.2. 2014.EPA/ IAN LANGSDON

Oikeusistuin totesi, että Marc Veyrat oli kaatanut 7000 neliömetrin verran suojeltua metsää Ranskan itäosassa, vuoristoisella Ylä-Savoijin alueella.

Veyratin tarkoituksena oli rakentaa kasvitieteellinen puutarha, mehiläispesiä ja kasvihuoneita La Maison des Bois –ravintolansa viereen. Metsän hakkaamisen lisäksi Veyrat ei hakenut alueen viranomaisilta rakennuslupaa.

Kokki on vakuuttanut olleensa hyvissä aikeissa. Hän on perustellut rakennushankkeitaan muun muassa sillä, että puutarhaa voidaan käyttää opetustarkoituksiin lapsille.

Syytteiden mukaan rakentamisen takia 7000 neliömetriä metsää tuhoutui ja lähes hehtaarin kokoinen kosteikkoalue kuivui. Oikeusistuin määräsikin Veyratin kunnostamaan kosteikon kolmessa kuukaudessa mittavien uhkasakkojen voimalla.

Michelin-kokki saa kuitenkin pitää opetuspuistonsa puutarhoineen ja rakennuksineen, mutta joutuu maksamaan hankkeestaan 100 000 euron sakot.

Veyrat on saanut uransa aikana ravintoloilleen kaikkiaan kuusi Michelin-tähteä, mutta hän on viime vuosina keskittynyt pyörittämään vain yhtä, Ranskan Alpeilla sijaitsevaa ravintolaansa.

Marc Veyrat oli yksi viidestä kokista, jotka valittiin Pariisin ilmastokokoukseen vastaamaan maailman johtajien aterioista.

Lähteet: AFP