1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. geokätköily

Metsänhoitoyhdistys antaa joululahjan - kuusi voi löytyä geokätköstä

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi lahjoittaa lähes 30 kuusta geökätköjen löytäjille. Koordinaatti matkaan, gps-laite tai kartta - joulukuusen haku voi alkaa.

Metsänhoitoyhdistyksen lahjoittama kuusi on merkitty punaisella nauhalla. Kuusi löytyy koordinaattien avulla. Kuva: Marja Roiha / Yle

Kuusia piilotettiin geokätköihin tänä vuonna lähes 30 kappaletta, eniten Uuraisille ja Äänekoskelle.

- Uuraisille kätkettiin tänä vuonna kuusi kuusta sopiviin paikkoihin eri puolille kuntaa, kertoo metsäneuvoja Markus Laivamaa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta.

Geokätköt voivat olla kunnan, valtion tai yksityisen maanomistajan mailla. Kätköpaikat eli koordinaatit paljastettiin Metsänhoitoyhdistyksen nettisivuilla lauantaiaamuna kello 8. 

Lahjakuusessa on punainen nauha

Geokätköissä olevat luvalliset kuuset on merkitty Metsänhoitoyhdistyksen kirjaamilla, punaisilla kuitunauhoilla.

Ideana on siis se, että ensimmäisenä kätkölle ehtinyt saa pitää valmiiksi kaadetun kuusen löytöpalkkiona.

- Kätkön yhteydessä on myös lokikirja eli kätköpussi. Siihen on hyvä kirjoittaa kätköllä käyneen nimi ja myös mielipiteitä voi kirjata, opastaa Laivamaa.

Pari seuraavaa kätkölle tulijaa saa lohdutuspalkinnon.

Eija sai kuusen Äänekoskella

Aina ensimmäinen tulija ei ota kuusta geokätköstä mukaansa.

- Kyllä, näin on käynyt aikaisempina vuosina. Ehkä ei ole kalustoa, jolla kuusen kuljettaa kotiinsa tai sitten on ehtinyt jo hankkia kuusen. Silloin kun kuusi on paikallaan, seuraava hakija voi ottaa kuusen matkaansa, sanoo Laivamaa. 

Äänekoskelainen Eija lähetti viestin Yle Keski-Suomeen.

- Löysimme mieheni kanssa Äänekoskelta geokätköstä kuusen. Ensimmäinen kävijä ei tarvinnut kuusta, joten se lähti meidän kotiin, kirjoittaa Eija.

Uuraisten Vehniän kylällä kätkössä ollut kuusi oli paikallaan vielä lauantaina puolen päivän aikaan. Kuka lienee kuvassa olevan kuusen omistaja?