1. yle.fi
  2. Uutiset

Intialainen tuomioistuin vapautti Sonia ja Rahul Gandhin takuita vastaan korruptiojutussa

Intian merkittävimpään poliittiseen dynastiaan kuuluvia Sonia ja Rahul Gandhia syytetään kongressipuolueen varojen väärinkäytöstä. Kongressipuolue syyttää BJP-puoluetta poliittisesta kostosta.

Ulkomaat
Rahul ja Sonia Gandhi
Rahul ja Sonia GandhiSTR / EPA

Delhiläinen oikeusistuin vapautti lauantaina oppositiojohtajat Sonia ja Rahul Gandhin takuita vastaan vain minuutteja sen jälkeen, kun he olivat saapuneet oikeustalolle korruptio-oikeudenkäyntiin.

Intian kansallinen kongressi -puolueen johtohahmoihin kuuluvia Gandheja syytetään puolueen varojen väärinkäytöstä. Heidän epäillään ostaneen puolueen rahoilla yrityksen, joka julkaisi vuonna 2008 lopetettua National Herald -sanomalehteä.

Kanteen nostanut Intiaa hallitsevan BJP-puolueen poliitikko Subramanian Swamy väittää, että Gandhit hankkivat yrityksen saadakseen haltuunsa yli 300 miljoonan dollarin arvosta kiinteistöomaisuutta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tiukat turvatoimet oikeustalolla

Satoja poliiseja ja puolisotilaallisten joukkojen jäseniä oli valvomassa järjestystä, kun Intian kuuluisimman poliittisen dynastian jäsenet saapuivat oikeustalolle.

– Takaus myönnettiin. Asian käsittelyä lykättiin helmikuun 20. päivään, Gandhien puolustusasianjaja R.S. Cheema sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Cheeman mukaan kumpikin Gandheista joutuvat maksamaan noin 50 000 rupian eli vajaan 700 euron takuusumman.

Kongressipuolue on aiemmin kertonut haluavansa herättää henkiin National Heraldin, jonka Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru perusti vuonna 1938.

Kongressi syyttää BJP:tä kostosta

Useat kongressipuolueen edustajat ovat syyttäneet BJP:tä poliittisesta kostosta. BJP on kieltänyt syytökset, BBC kertoo.

– En epäile, etteikö totuus tule esiin. Me kaikki olemme hyvin tietoisia poliittisten kilpailijoidemme hyökkäyskampanjasta ja arvostelusta, Sonia Gandhi sanoi oikeuskäsittelyn jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– He ovat ottaneet meidät kohteekseen ja käyttävät valtion virastoja apunaan.

Kongressi hävisi viime vuonna järjestetyt Intian parlamenttivaalit BJP:lle. Kongressin johtama koalitio hallitsi Intiaa kymmenen vuoden ajan.

Sonia Gandhi on italialaissyntyinen intialainen poliitikko ja Intian kansallinen kongressi -puolueen puheenjohtaja. Hän on Intian entisen pääministerin Rajiv Gandhin leski.

Rahul Gandhi on kongressipuolueen varapuheenjohtaja. Hän on Sonia Gandhin poika, entisen pääministerin Indira Gandhin pojanpoika ja Jawaharlal Nehrun tyttären pojanpoika.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi