Pohjois-Savon vuoden erämies Viljo Räsänen on yksi Suomen eniten pienpetoja pyytänyt metsästäjä

Kaavilainen Viljo Räsänen on pyytänyt lähes kahdeksansataa pienpetoa. Yksi vaikeimmista jäljestettävistä ja pyydettävistä pedoista on näätä. Niitä Viljo on kuitenkin hiihtänyt ja koiran kanssa pyytänyt lähes neljäsataa.

luonto
Viljo Räsänen Pohjois-Savon vuoden erämies
Varpu Mäntymäki / Yle

Tyytyväinen mies myhäilee Kaavin satamassa järjestetyssä Tervastulet tapahtumassa komea näädännahkahattu päässään ja ottaa vastaan vuoden erämiehen tittelin vaatimattomasti hymyillen.

– Olen kiitollinen kennelpiirille ja yhteiskumppaneille sekä maanomistajille hyvästä yhteistyöstä ja luottamuksesta.

Viljo on pitkänlinjan erämies. Hiihtävää metsästäjää koiran kanssa on Kaavin saloilla nähty jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan.

Näätää Viljo on jäljestänyt myös jo yli neljäkymmentä vuotta. Metsästäjälle näätä on vaikea saalistettava. Se on yöeläjä ja pääsee sukkelasti liikkumaan puissa, joista hyppää saaliseläimen niskaan.

– Se on ovela, se käyttää kaikki tietonsa mitä sillä on. Se kuulee hiihtäjän jopa parin sadan metrin päästä, Viljo kuvailee

Viljo on tarkkaan laskenut saaliseläimensä. Lähes kahdeksansadan riistan joukossa on kolmesataakahdeksankymmentäneljä näätää. Komean näätälakin Viljo kertoo syntyvän kolmesta nahasta.

Suurpetokannasta Viljo Räsänen on huolissaan, etenkin susien ja myös ahman lisääntymisestä.

– Susihomma aiheuttaa koiralla metsästäville hirmuista vaikeutta. Parasta kaveria ei pystytä viemään suden syötäviksi. Se pääsee itku, kun koira on siinä kuolleena.

Vuoden erämiehen valitsee Pohjois-Savon Riistakeskus, Suomen metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiri ja Pohjois-Savon kennelpiiri.