Levottomuuksia eri puolilla Etiopiaa – kymmeniä kuolleita

Etiopian suurin etninen ryhmä oromot protestoi hallituksen aikeita vastaan. Ihmisoikeusjärjestö kertoo rauhanomaisten mielnosoittajien ampumisesta.

Ulkomaat
Etiopia kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 75 ihmistä on saanut surmansa eri puolila Etiopiaa puhjenneissa levottomuuksissa kuluneen kuukauden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun).

Poliittinen oppositio ja varsinkin opiskelijat ovat protestoineet hallituksen maaseudun kehittämiseksi tekemiä suunnitelmia vastaan. HRW:n tietojen mukaan poliisi ja sotilaat ovat ampuneet suoraan kohti rauhanomaisia mielenosoituksia.

Mielenosoittajat uskovat, että maata hallitseva puolue yrittää nujertaa Etiopian suurimman etnisen ryhmän, oromot ja ottaa haltuunsa heidän maitaan.

Oromoja on Etiopian lähes 100-miljoonaisesta väestöstä noin neljännes. He asuttavat Oromian osavaltiota, joka myös kattaa noin neljänneksen maan koko pinta-alasta.

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia verisistä mielenosoittajista ja kaduilla lojuvista vainajista. Yhteenottoja on ollut monissa Oromian kaupungeissa.

Marraskuun lopulla alkaneet mielenosoitukset liittyvät varsinkin hallituksen aikomukseen liittää Oromian taajamia pääkaupungin Addis Abeban infrastruktuuriin, mutta jännitteitä oromojen ja keskushallinnon välillä on ollut jo kauan.

Vaikka Etiopian talouskasvu on ollut kaksinumeroisissa prosenttiluvuissa, oromot ovat mielestään jääneet sivuun kehityksestä. Oromo-maanviljelijät sanovat, että hallitus vie kaupunkien kehittämisen nimissä heidän maitaan jopa ilman korvausta. Maanviljelijät ovat joutuneet muuttamaan kaupunkeihin, missä he päätyvät pahimmillaan kerjäläisiksi.

Hallitus syyttää mielenosoittajia tavallisten ihmisten terrorisonnista.

Etiopian hallitusta on pidetty yksinvaltaisena. Maan johtava puolue Etiopian kansan vallankumouksellinen demokraattinen rintama keräsi toukokuun parlamenttivaaleissa kaikki 547 paikkaa.

Suomeen on tullut Etiopiasta tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 76 turvapaikanhakijaa. Turvapaikkapäätöksiä on samana aikana tehty 25, joista 12 on ollut myönteisiä ja kuusi kielteisiä ja seitsemän jätetty tutkimatta muun muassa Dublinin-prosessin takia.

Lähteet: AFP, Yle