Lääkärintodistus kertoo totuuden Hitlerin kiveksistä

Saksassa on julkistettu Adolf Hitlerin lääkärintodistus, jossa diagnoosiksi on merkitty "oikeanpuoleinen kryptorkismi". Hitleriltä siis puuttui toinen kives. Tällä on voinut olla suuri merkitys Euroopan kohtaloihin.

Adolf Hitler Saksan Kansallissosialistien puoluekokouksessa vuonna 1938. Kuva: Suomen Kuvapalvelu

Historiantutkijat ovat vuosikymmenten ajan pohtineet huhua, jonka mukaan natsijohtaja Adolf Hitlerillä oli vain yksi kives. Julkisuuteen tullut Hitlerin lääkärintodistus vuodelta 1923 vahvistaa asian, kertoo saksalainen sanomalehti Bild (siirryt toiseen palveluun).

Hitlerin terveystiedot olivat kauan tutkijoilta piilossa. Vuonna 2010 Fürthin kaupungissa Baijerissa ilmestyi huutokauppaan noin 500 dokumenttia, jotka liittyvät hänen vankeusaikaansa. Nürnbergin valtionarkiston johtaja Peter Fleischmann pelasti välittömästi aineiston valtion omistukseen.

Nyt Fleischmann on julkistanut aineiston perusteella kirjoittamansa kirjan, "Hitler als Häftling in Landsberg am Lech 1923/24", joka kertoo Hitlerin vankeusajasta.

Asiantuntijalta selkeä diagnoosi

Hitler joutui vankilaan epäonnistuneen vallankumousyrityksensä jälkeen vuonna 1923. Vankilassa hän mm. kirjoitti teoksensa "Taisteluni".

Vankilassa hänelle myös tehtiin lääkärintarkastus. Kokenut lääkäri Josef Brinsteiner kirjasi vangin nr. 45 (Hitler) kohdalle diagnoosin "oikeanpuoleinen kryptorkismi".

Kryptorkismi merkitsee, ettei toinen kiveksistä ole laskeutunut kivespussiin, vaan surkastunut vatsaonteloon.

Vamman merkitys maailmanhistorialle?

Histariantutkijat ovat innokkaasti pohdiskelleet toisen kiveksen puuttumisen merkitystä maailmanhistoriallisiin tapahtumiin.

– Tuona aikana tämänkaltainen diagnoosi luonnollisesti aiheutti pelkoa ja häpeää, joiden seurauksena voi kehittyä alemmuudentuontoa, Bild-lehden haastattelema urologian erikoislääkäri Tobias Pottek arvioi.

Kryptorkismista kärsivä mies voi elää normaalia elämää, jos toinen kives toimii normaalisti. Hän voi saada lapsia ja hormonituotanto on normaalia.

Mutta jos toinenkin kives on vioittunut, on sillä vaikutusta hormonituotantoon ja siten mm. henkilön luonteenpiirteisiin. Bild-lehden mukaan historiantutkijat ovat kutakuinkin varmoja, että Hitlerillä oli vinoutunut suhde seksuaalisuuteen.

Testosteronin puute voi johtaa vakavaan masennukseen, joka ilmenee usein mielialanvaihteluina, äkkipikaisuutena ja hermostuneisuutena.