Hyppää sisältöön

Antiikki-innostus vie tutkimusmatkalle kotimuseoon – henkilökunta heittäytyy näyttelijöiksi

Åbo Akademin säätiön omistama Ett hem -kotimuseo kertoo 1900-luvun alun porvariskodin elämästä. Esineet on saatu lahjoituksena Alfred ja Hélène Jacobssonilta. Huutokauppa- ja antiikki-innostus näkyy museon suosiossa.

Perimmäisestä huoneesta siintää talon rouvan muotokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ett hem -museoon astuessa aika pysähtyy. Seinät ovat täynnä Suomen kultakauden taidetta. Albert Edefeltin, Victor Westerholmin ja Helena Schjerfbeckin taulut ja antiikkihuonekalut kiinnostavat. Museoassistentti Anni Mannevaara on tottunut hämmästyneisiin museovieraisiin.

– Monet kysyvät, ovatko nämä ihan aitoja. Hélène ja Alfred kuuluivat useisiin taideyhdistyksiin ja sitä kautta hankkivat näitä teoksia, kertoo Mannevaara. 

Museo on konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen Åbo Akademin säätiölle lahjoittama kotimuseo. Se avattiin yleisölle vuonna 1932 alkuperäisessä rakennuksessa Hämeenkadulla. Museo on vuodesta 1965 toiminut nykyisessä rakennuksessa Piispankadulla.

Antiikin ystävät tulevat katsomaan museon huonekaluja. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Monet ihmiset, jotka asuvat ehkä vanhassa rakennuksessa, tulevat katsomaan tänne sisustusta ja ehkä hankkimaan pieniä vinkkejä siihen oman kodin sisustamiseen.

Draamaopastuksissa kahden kerroksen väkeä

Kartanosarjojen kuten Downton Abbeyn suosio näkyy turkulaismuseossa. Malmivaara kertoo, että myös palvelijoiden elämästä ollaan kiinnostuneita. Mannevaara itse näyttelee muun muassa talon rouvaa. Draamaopastukset ovat olleet suosittuja ainakin edellisinä jouluina.

Museoassistentti Anni Mannevaara esittelee joulupöytää. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Rouvan näyttelemiseen saa uutta potkua, kun hän vähän komentaa palvelustyttöjä välillä. Olisihan se mukavaa, että meillä olisi myös keittiö, mutta se ei ole mahdollista, kertoo Mannevaara.

Ruokasaliin on katettu joulupöytä ja sivupöydällä on esillä leivonnaisia.

– Ihmiset menevät museoihin pöytien vuoksi joulunaikaan.

Joulupöydän leivonnaisia Kuva: Minna Rosvall / Yle

Museo on vielä tuntematon suurelle yleisölle

Ett hem sijaitsee Turun tuomiokirkon välittömässä läheisyydessä. Vaikka se on Turun historiallisessa keskustassa, monille se on silti uusi kohde.

– Ehkä tämä on vähän piilossakin tämä museo. Monet turkulaisetkaan eivät tästä tiedä, kun tämä on tuomiokirkon takana. Ehkä Sibelius-museokin tunnetaan, mutta harvemmat tietävät tästä museosta.

Ett hem -museon saliin on koristeltu joulukuusi. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Monessa museossa panostetaan nykyään tarinoihin. Tässä museossa niitä riittä. Onhan kyse todellisista henkilöistä.

– He (Hélène ja Alfred) elivät aika hienoa ja varakasta elämää. He olivat yksi Turun rikkaista liikemiesperheistä. Hélène-rouva oli eräänlainen seurapiirielämän keskushahmo. He tekivät myös hyväntekeväisyystyötä. Se oli tärkeää kaupungissa tuohon aikaan, kertoo Mannevaara omistajapariskunnasta.

.
.