Kainuun ELY-keskus vahvistaa: Vesitilanne Talvivaarassa kriittinen

Kainuun ELY-keskus aikoo vaatia Talvivaaraa tarkkailemaan lähialueiden vesistöjä tehostetusti lisäjuoksutusten takia.

Kotimaa
Talvivaaran ylijuoksutusputki.
Kuva huhtikuulta 2015.Yle

Kainuun ELY-keskukselle Talvivaaran vaikea vesitilanne ei tullut yllätyksenä. Yksikön päällikön Sari Myllyojan mukaan viranomainen arvioi kaivoksen ilmoitusta lisäjuoksutuksista heti alkuviikosta.

– Talvivaaran lähialueiden vedet ovat hyvin tarkassa seurannassa ja ELY tulee varmasti asettamaan lisätarkkailua alueelle. ELY ottaa alkuviikosta tarkemmin kantaa asiaan, mitä kaikkea siellä on tarpeellista tehdä tässä tilanteessa.

Myllyoja vahvistaa, että vesitilanne Terrafame Oy:n omistamalla kaivosalueella on ollut syksyn aikana poikkeuksellisen vaikea.

– ELY-keskus on seurannut aktiivisesti Terrafamen vesitilanteen kehittymistä. Se on aivan totta, että vesitilanne on kriittinen ottaen huomioon sääolosuhteet tällä hetkellä.

Myllyojan mukaan ongelmana on se, että kaivosalueella on varastoituna paljon vettä, eikä vesi- ja lumisateiden jälkeen ole ollut vielä kunnolla pakkasia. Myllyojan mukaan Terrafame oli yhteydessä ELY-keskukseen lisäjuoksutuksista eilen. Virallisen ilmoituksen Terrafame teki lauantaiaamuna.

– Toiminnanharjoittajalla on kokonaisvaltainen vastuu huolehtia siitä, että alueella ei pääse tapahtumaan mitään hallitsematonta ja tässä tilanteessa Terrafame on arvioinut tilanteen näin.

Myllyojan mukaan ELY-keskus tekee viranomaispäätöksen lisäjuoksutuksista ensi viikolla.