1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Näin joululaulut saivat kyytiä ensimmäisissä joulureiveissä – video

Helsingin Tavastialla järjestettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä tiettävästi maailman ensimmäiset joulureivit. Jouluradion järjestämissä bileissä dj:t yhdistivät perinteisiä joululauluja tanssilliseen konemusiikkiin.

Joulureivit

Helsingin Tavastian lattialla tanssii parisataa ihmistä. Lavalla dj:t soittavat musiikkia neonvalossa hohtavien kuusien seassa. Seinillä on neonvärisiä lumitähtiä. Välillä tanssijoiden päälle sataa katosta tekolunta.

Menossa ovat Jouluradion järjestämät joulureivit.

Idea joululaulujen ja konemusiikin yhdistämisestä tuli Tallinn Music Weekiltä, jossa pidettiin klassisen musiikin reivit.

– Joulumusiikkia saa aina kuulla monissa muodoissa, niin miksi ei sitten elektronisessakin. Ehdottomasti kaikkia uusia ideoita täytyy ottaa mukaan. Myös joulumusiikissa, sanoo joulureivien tapahtumatuottaja Kaisu Nevasalmi.

Jouluteknon tekeminen dj:lle hämmentävä prosessi

Tavastian lavalla joulukappaleita uuteen uskoon väänsivät dj:t kokoonpanoista Shine 2009, LCMDF, HeavyWeight DJs sekä Dj Borzin. LCDMF:n Emma Kemppainen oli hakenut innoitusta uusiin versioihin kuuntelemalla Smurffien joululevyn.

Shine 2009 dj:t versioivat joulureiveissä joulukappaleita kuten Gloria in excelsis Deo ja All I want for christmas is you. Kuva: Ville Vedenpää / Yle

HeavyWeight dj -ryhmän Jyri Heikkiselle joululaulujen ja konemusiikin yhdistäminen oli aivan uusi kokemus.

– Kyllä se oli aika hämmentävä prosessi. Joulumusiikki kun ei ole tehty klubitilaan, vaan himassa radion ääressä kuunteluun kinkkua syödessä. Oli ainakin hauska kokeilla.

Joulureivit järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Suomessa ja tiettävästi koko maailmassa.

– Yleensähän joulun alla ei ole tällaisia tapahtumia, vaan tapaninpäivä on ollut se juhlapäivä joulun jälkeen. Tämä on varmaan ensimmäinen jouluaiheinen reivitilaisuus, nauraa HeavyWeight dj -ryhmän Riku Pentti.

Tavastialla tampattiin lattiaa innokkaasti pilkkuun asti. Joulureiveille voisi olla tilausta myös ensi vuodelle.

– Tavastia-klubin omistaja Juhani Merimaa jo visioi, että josko ensi vuonna voisi olla joku kiertue, mutta ei mennä ihan niin pitkälle vielä, tapahtumatuottaja Kaisu Nevasalmi nauraa.