Artisteille joulun aika on työtä täynnä – "Joulun käytännön järjestelyihin osallistuminen on täysin mahdotonta"

Joulukonserttikiertue pitää Teemu Roivaisen ja Saara Aallon kiireisinä. He jättävät jouluvalmistelut suosiolla lähipiiriensä harteille, sillä kiertue pitää artistit mikkien edessä vielä aatonaattonakin.

ilmiöt
Teemu Roivainen ja Saara Aalto.
Laura Tolonen / Yle

Jouluaatto on vain parin päivän päässä, mutta joulukuussa keikkailevalle artistille oma latautuminen joulun tunnelmaan saattaa tapahtua vasta aattona. Näin on esimerkiksi vuoden 2014 tangokuningas Teemu Roivaisen ja The Voice of Finlandista tutun Saara Aallon kohdalla, jotka keikkailevat Jouluenkelit 2015 -kiertueen merkeissä vielä 23. päivän iltana.

– Perinteinen jouluun valmistautuminen, esimerkiksi jouluruokien tekeminen, jää kyllä toisten harteille väkisinkin. Oma joulun tunnelmaan pääseminen tulee sitten aattoaamuna kun menee riisipuuron ääreen – jota ei välttämättä ole itse keittänyt, Roivainen naurahtaa.

– Mutta laulajan näkökulmasta jouluun valmistaudutaan heinäkuusta saakka, koska joulun aika on työteliäintä aikaa artisteille, jotka tykkäävät laulaa konserteissa. Valmistautuminen on aika pitkä prosessi.

Aalto komppaa Roivaisen sanoja. Mutta hän toteaa myös, että kun saa laulaa joululauluja kaksi kuukautta ennen varsinaista juhlaa, valmistaa se tavallaan jouluun.

Joulu on ainut juhlapyhistä, mikä aina jotenkin sykähdyttää.

Teemu Roivainen

– Olet koko ajan joulutunnelmassa, mikä on ihan mahtavaa. Mutta tietenkin esimerkiksi joululahjojen ostaminen on vaikeaa. On todella hankalaa löytää sellaista hetkeä, jolloin voisi edes miettiä koko asiaa. Ja kaikkiin muihinkin joulun käytännön järjestelyihin osallistuminen on täysin mahdotonta.

Roivainen ajaa konsertn jälkeen Kalajoelta aatonaattona joulun viettoon Ouluun vanhempiensa luokse ja Aalto puolestaan lähtee yötä vasten kohti Jyväskylää, mistä hän jatkaa matkaansa aattona Etelä-Suomeen.

– Aattona herään hotellista Jyväskylästä, joten tiedossa on aika jännä joulu. En ole ikinä aiemmin aattona ollut auton ratissa, Aalto nauraa.

Turha stressata joulusta

Vaikka sekä Teemu Roivainen että Saara Aalto eivät itse pysty osallistumaan kodeissansa esimerkiksi joulusiivouksiin ja jouluaterioiden valmistuksiin, eivät he ota asiasta stressiä.

– Ei se stressaa, olen päättänyt olla ottamatta siitä mitään stressiä. Kaikki läheiset ymmärtävät, että joulun aika on laulajan työaikaa. Uskon, että läheisille on aika kiva järjestellä minuakin varten sitä joulua, kun he tietävät että olen tehnyt rankan työputken. He saavat valmistaa jotain sellaista, mihin pääsen rentoutumaan, Aalto mainitsee.

Joulun käytännön järjestelyihin osallistuminen on täysin mahdotonta.

Saara Aalto

Roivainen puolestaan kertoo hymyillen, että hänen äitinsä on jo niin tottunut pojan touhuihin vuosien varrella, ettei hänen joulun aikainen työrupeamansa aiheuta kenellekään ylimääräistä stressiä. Tangokuningas mainitsee olevansa aivan ehdottomasti jouluihminen.

– Joulu on ainut juhlapyhistä, mikä aina jotenkin sykähdyttää. Joulumusiikki on tietysti vahva kantava voima, mikä lataa joulutunnelmaan. Pari päivää on varattu hiljaisuudelle ja läheisille, se on itselle ainutlaatuista joka vuosi.

Nuorempana Aalto toteaa joulun menneen niin sanotusti pakkolomaillessa, kun omia juttuja oli niin paljon meneillään. Mutta nykyisin joulun merkitys on kasvanut hänelle iän karttuessa.

– Arvostan nyt sitä, että on oikeasti muutamia päiviä kun saat olla perheesi kanssa rauhassa. Odotan, että saan sen ihanan joulutunnelman tämän työputken jälkeen.

Lomailua ja uutta musiikkia alkuvuodesta

Joulun rauhoittumisen jälkeen molemmat artistit palaavat takaisin mikin ääreen, tosin Roivainen aikoo pitää pienen loman heti alkuvuodesta.

Laulajan näkökulmasta jouluun valmistaudutaan heinäkuusta saakka.

Teemu Roivainen

– Olen varannut vähän aikaa lomailuun, mutta en tiedä vielä mitä silloin käytännössä teen – en varmaan malta loikoilla kovinkaan kauaa, ja on siellä muutamia keikkojakin. Studioon ajattelin myös alkuvuodesta rauhoittua hetkiseksi, ja sitten maaliskuusta lähtien keikkatahti tulee olemaan aika hurja.

Aallon faneja hemmotellaan laulajan uudella musiikilla, jota julkaistaan alkuvuodesta. Lisäksi keikkoja on tulossa runsaasti, mutta hän toivoo, että pääsisi säveltämään enemmän.

– Säveltäminen on jäänyt viime vuosina vähemmälle, keikkatahti on ollut aika kiireinen. Sävellysrauhaa siis toivoisin.