Satatuhatta kilpikonnanpoikasta vapautettiin jokeen Boliviassa – video

Amazonin alueen jokikilpikonnat ovat tärkeitä alueen ekosysteemille. Vuoden 2007 jälkeen jokiin on vapautettu 10 miljoonaa kilpikonnanpoikasta.

Ulkomaat
Kilpikonnanpoikanen
Arraukilpikonna ja amazoninjokikilpikonna ovat tärkeitä elinalueidensa ekosysteemille. Niitä uhkaavat muun muassa elinalueiden häviäminen, metsästys sekä munien kerääminen.

Boliviassa on vapautettu keskiviikkona 100 000 jokikilpikonnan poikasta maan koillisosassa, Amazonin alueella sijaitsevaan Itenezjokeen.

Bolivian presidentti Evo Morales ja maan ympäristöministeri Alexandra Moreira ottivat osaa tapahtumaan Brasilian ja Bolivian rajalla sijaitsevassa Versallesin kylässä.

Kilpikonnanpoikasten vapautusohjelma on ollut käynnissä vuodesta 2007 ja sen jälkeen Itenezjokeen on vapautettu 10 miljoonaa poikasta. Myös Brasilia tukee ohjelmaa.

Arraukilpikonna ja amazoninjokikilpikonna ovat tärkeitä elinalueidensa ekosysteemille, sillä ne auttavat tulvan alle joutuneiden metsien uudelleenmetsittymistä ja jokivesien puhdistumista.

Arraukilpikonnan kannat katsotaan elinvoimaisiksi, mutta amazoninjokikilpikonnan kantoja pidetään haavoittuvaisena. Amazonin alueen jokikilpikonnien uhkana ovat paitsi niiden elinalueiden tuhoutuminen, niin myös metsästys. Niitä metsästetään ja niiden munia kerätään ravinnoksi niiden korkean proteiinipitoisuuden vuoksi.

Aiemmin myös kilpikonnien laiton kauppa oli niille vakava uhka.

Amazonin alueen jokikilpikonnat voivat kasvaa metrin pituisiksi, painaa jopa 70 kiloa ja elää satavuotiaiksi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset