Poikkeussää lihottaa lämmittäjän lompakkoa – lämmitystarve alhaisin puoleen vuosisataan

Vuonna 2015 kiinteistöjen lämmitystarve on ollut alhaisin yli puoleen vuosisataan koko Suomessa, selviää Ilmatieteenlaitoksen tilastoista. Energiateollisuus arvioi, että omakotitaloasuja on säästänyt lämmityskuluissa pelkästään marraskuussa lähes kolmekymmentä euroa.

Kotimaa
aurinko paistaa
Yle

Halventunut energia ja poikkeuksellinen lämmin sää ovat tänä vuonna hellineet asunnonlämmittäjiä. Ulkolämpötila vaikuttaa suoraan sähkölaskuun, toteaa johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä.

– Noin asteen lämpeneminen vähentää viisi prosenttia lämmityskustannuksia, Leskelä kuvaa.

Energiateollisuus arvioi, että tammi-marraskuussa sähköllä lämpiävän omakotitalon säästö on ollut 120–130 euroa. Rahaa säästyy tietysti eniten kylminä kuukausina. Pelkästään leuto marraskuu tarkoitti noin 25 -30 euron säästöä omakotitaloasujalle.

Kerrostaloissa kulutus – ja sitä myöten säästö – ovat pienempiä. Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostalokolmiossa säästö oli tammi-marraskuussa 70 euron luokkaa.

Joululahja sähkölämmittäjälle

Hannele Puusa-Ruohonen
Hannele Puusa-RuohonenYle

Vantaa Korsossa sähkölämmitteistä omakotitaloaan asuvat Hannele Puusa-Ruohonen ja Reijo Ruohonen ovat iloinneet lauhasta säästä.

Kylminä talvikuukausina sähkölasku 300 euroa, vaikka pirtin keskellä seisovaa komeaa uunia käytetään täydennyslämmitykseen. Tänä talvena puuta ei ole tarvinnut lämmön vuoksi polttaa.

– Lämmin sää näkyy laskussa ilman muuta. Kun on tällainen energiasyöppö talo, niin se on oikein joululahja meille, Hannele Puusa-Ruohonen sanoo.

Hän arvioi sähkölaskun kutistuneen lämpimien vuoksi useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Toki valkea joulukin kelpaisi, mutta paukkupakkaset eivät, puusa-Ruohonen sanoo.

– Kyllä vähän valkoista saisi olla. Mutta ei tarvitse olla 25–28 astetta pakkasta, niin kuin joskus on.

Lämmityksen tarve pienin vuosikymmeniin

Ilmatieteenlaitoksen lämmitystarvetilastot (siirryt toiseen palveluun) kertovat vuoden 2015 poikkeuksellisuudesta. Kiinteistöjen lämmitykseen on tarvittu vähiten energiaa yli 50 vuoteen.

Yle pyytämästä aineistosta selviää, että tammi-marraskuussa niin sanottu lämmitystarveluku on ollut vuoden 1961–2015 kattavan aineiston pienin niin Helsingissä, Jyväskylässä kuin Sodankylässäkin.

Tilanne on erittäin poikkeuksellinen. Se toistuu Ilmatieteenlaitoksen mukaan pari kertaa vuosisadassa.

Syyskuukausien vertailussa lämmitystarvetta kuvaava luku tänä vuonna on Helsingissä ja Jyväskylässä ollut aineiston neljänneksi pienin ja Sodankylässä kuudenneksi pienin.

Energiateollisuus: Kilpailutus kannattaa

Kotien lämmittäjät ovat hyötyneet myös sähkön ja öljyn hintojen alamäestä tänä vuonna.

Kevyt polttoöljy maksoi tässä kuussa reilut 66 senttiä litralta, selviää öljy- ja biopolttoainealan tilastoista. Lukema on vuoden alhaisin. Vuosi sitten lämmitysöljy litrahinta oli 20 senttiä kovempi.

– Asiakkaat hyötyvät edullisista energianhinnoista, tosin valitettavasti verottaja on osan tästä hyödystä asiakkailta leikannut pois, sanoo johtaja Jukka Leskelä energiayhtiöitä edustavasta Energiateollisuudesta.

Leskelä sanoo, että suurimpia voittajia alentuvien energiakulujen tilanteessa ovat ne, jotka kilpailuttavat sähkösopimuksiaan. Samoin ne, joiden sopimus on sidottu sähkön pörssihintaan.

– On erittäin hyvä aika kilpailuttaa energiayhtiöitä ja katsoa, että kuinka paljon voisi säästää. Yllättävän suuria säästöjä tulee, jos on ollut tähän asti passiivinen, johtaja Jukka Leskelä sanoo.