1. yle.fi
  2. Uutiset

Tass: Venäjän hallitus huolissaan Krimin viranomaisten laadusta – "rangaistuksia esitetään"

Venäjän hallinto on myöntänyt Krimin kehittämiseksi yli 200 miljoonaa euroa. Kehittämishankkeet ovat kuitenkin jääneet toteutumatta. Venäjän hallitus syyttää Krimin paikallisviranomaisia.

talous
Venäjän lippu liehuu Krimin parlamenttitalossa Simferopolissa.
Venäjän lippu liehuu Krimin parlamenttitalossa Simferopolissa.Artur Shvarts / EPA

Venäjän hallitus on määrännyt taloushallinnon ministeriöt laatimaan esityksiä Krimin paikallishallinnon virkamiesten rankaisemiseksi, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.

Hallitus ihmettelee, miksi krimiläiset virkamiehet eivät ole saaneet aikaiseksi suunnitelmia, joilla erilaiset kehityshankkeet voitaisiin toteuttaa.

Ongelma tuli ilmi perjantaina pidetyssä kokouksessa, jossa pohdittiin Krimin kehitystä. Kokouksessa Krimin paikallishallinnon johtaja Sergei Aksjonov harmitteli, ettei tasavalta ollut saanut "penniäkään" niistä rahoista, joita sille oli Venäjän budjetissa varattu sosiaaliseen ja taloudelliseen kehitystyöhön.

Venäjän hallitus oli Aksjonovin puheista ihmeissään. Federaatio myönsi jo syyskuussa Krimille ja Sevastopolin kaupungille 2,77 miljardia ruplaa eli noin 213 miljoonaa euroa, jotka oli määrä käyttää yhteensä 139 projektiin ja rakennushankkeeseen.

Tähän mennessä rahoista on mennyt oikeisiin kohteisiinsa vasta 308 miljoonaa ruplaa eli neljä miljoonaa euroa.

Eri syistä rahoitusta ei ole saatu käytettyä ja suurin osa siitä on siirretty vuoden 2016 budjettiin. Venäjän taloudellisen kehityksen ministeriö ja valtiovarainministeriö selvittävät, mitä vahinkoa federaation hallinnolle on koitunut. Samalla ministeriöt laativat ehdotukset paikallisten virkamiesten rankaisemiseksi, kertoo Tass hallituslähteisiinsä nojaten.

– Paikallisten viranomaisten ammattitaito ja laatutaso huolestuttavat hallitusta, Tassin lähde kertoo.

Investointikohteet ovat vaihtuneet ja projektien taloussuunnittelu on ollut huonoa. Tass mainitsee esimerkkinä tiehankkeen, jonka hinnaksi Krimin viranomaiset arvioivat 4,2 miljardia ruplaa. Kun kohteessa tehtiin tarkastus, arvio putosi 2,6 miljardiin ruplaan.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta viime vuoden alussa. EU ja monet muut länsimaat eivät hyväksy valtausta.

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi