Ruotsissa lämpimämpää kuin juhannuksena

Ruotsin joulukuun kaikkien aikojen lämpöennätys saattaa vielä rikkoutua päivän aikana, alkuiltapäivästä ennätyksestä oltiin vain 0,1 astetta jäljessä.

Ulkomaat
Joulupukit juoksivat hyväntekeväisyystapahtumassa 13. joulukuuta Tukholmassa.
Joulupukit juoksivat hyväntekeväisyystapahtumassa lumettomassa maisemassa 13. joulukuuta Tukholmassa.Fredrik Sandberg / EPA

Lämpötilat ovat sunnuntaina nousseet Etelä- ja Keski-Ruotsissa epätavallisen korkeiksi. Useita paikallisia lämpötilaennätyksiä on jo rikottu ja koko maan joulukuun lämpöennätys saattaa sekin rikkoutua vielä sunnuntain aikana.

– Aamupäivällä Fårösundissa, Gotlannissa oli 13,6 astetta lämmintä, joten ennätys voi vielä rikkoutua, SVT:n meteorologi Pär Stenborg sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Jouluaattona vuonna 1977 Simrishamnissa, Skånessa mitattiin 13,7 astetta, mikä on Ruotsin joulukuun lämpöennätys.

Monilla paikkakunnilla lämpötilat ovat olleet 12 asteen tuntumassa ja joulukuun lämpöennätykset ovat rikkoutuneet.

– Brommassa on ollut 13,1 astetta lämmintä ja se on lämpimämpää, kuin mitä Tukholmassa oli juhannusaattona. Silloin lämpötila oli vain 12 astetta, Stenborg sanoi.

Bromma sijaitsee Tukholman länsipuolella muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Myös Tukholman pohjoispuolella on ollut epätavallisen lämmintä. Maan pohjoisosissa ennätyksiä ei ole tänään kuitenkaan rikottu. Vuoden 2007 joulukuussa Kirunan lähistöllä sijaitsevassa Nikkaluoktassa mitattiin 11 astetta, ja tätä ennätystä ei ole lähennelty millään mittausasemalla tämän päivän aikana.

Monilla alueilla Ruotsissa myös ajokeli on ollut huono ja monilla teillä on ollut erittäin liukasta, mikä on aiheuttanut paljon ongelmia liikenteelle.

Skandinavian alueella on tällä hetkellä epätavallisen lämmintä, kun taas Kanadassa ja Länsi-Siperiassa on epätavallisen kylmää.