Venäjää syytetään raa'asta sodankäynnistä: rypälepommeja ja kaupunkipommituksia

Syyriassa käytetään laajasti monissa maissa kiellettyjä rypäleammuksia, kertoo ihmisoikeusjärjestö. Toinen järjestö kertoo todennäköisesti venäläisten koneiden tehneen tuhoisan pommituksen Idlibin kaupungin keskustaan.

Syyria
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymim lentotukikohdasta.
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymimin lentotukikohdasta Syyriassa.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet huolestuttavia uutisia Venäjän ilmavoimien toiminnasta Syyriassa. Järjestöjen mukaan Syyriassa on pommitettu kaupungin keskustaa ja käytetään monissa maissa kiellettyjä rypälepommeja.

Human Rights Watch on julkaissut raportin, jonka mukaan se on saanut todisteet rypäleammusten käytöstä ainakin 20 kertaa yhdeksällä eri paikkakunnalla. Niiden uhreina on kuollut ainakin 35 siviiliä, joista viisi on ollut naisia ja 17 lapsia. Loukkaantuneita on kymmeniä, järjestö kertoo.

Rypäleammuksia ovat käyttäneet Syyrian armeija sekä sitä tukevat venäläiset joukot. Kaikki pommit ovat HRW:n tietojen mukaan olleet venäläistä tai neuvostoliittolaista valmistetta.

Rypäleammukset koostuvat sadoista pienistä räjähteistä, jotka jäävät maastoon ja muodostavat pitkäaikaisen vaaran kaikille, jotka liikkuvat alueella myös konfliktin päättymisen jälkeen.

Rypäleammukset on pyritty kansainvälisellä sopimuksella kieltämään, koska ne ovat suuri uhka erityisesti siviileille.

Pommi-isku kaupunkiin

Syyrian luoteisosassa sijaitsevan Idlibin kaupungin keskustaan on tehty raju ilmahyökkäysten sarja, kertoo ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Hyökkääjät olivat todennäköisesti Venäjän ilmavoimien koneita.

Pommit osuivat vilkkaalle markkinatorille, useisiin hallintorakennuksiin ja asuntoalueelle.

Pelastustyöntekijöiden mukaan toistaiseksi on löydetty ainakin 43 kuolonuhria, mutta raunioissa arvioidaan olevan vielä ainakin 30 ihmisen jäänteet.

Islamistiryhmät ottivat Idlibin haltuunsa aiemmin tänä vuonna. Valtaajiin kuuluu mm. Syyrian al-Qaidan, eli al-Nusran rintaman sekä sen tukijan Ahrar al-Sham -järjestön taistelijoita. Sen sijaan Isis ei ole alueella aktiivinen.

Islamistit ovat luoneet kaupunkiin oman hallintonsa.

Idlib on tähän saakka saanut olla rauhassa ilmaiskuilta. Osin tämän takia kaupunkiin on kerääntynyt runsaasti muualta Syyriasta taisteluja pakoon lähteneitä ihmisiä.

Aleppon lähellä suuria taisteluita

Syyrian virallinen uutistoimisto SANA kertoo raskaista taisteluista Aleppon eteläpuolella Khan Tumanin kaupungissa. Syyrian hallituksen ja Hizbollah-järjestön joukot ovat SANA:n mukaan saaneet Khan Tumanin ja sen lähellä olleet maatilat haltuunsa.

Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että alueella on tehty ankaria ilmaiskuja. Järjestön aktiivit kertovat laskeneensa, että seudulle on tehty ainakin 40 pommituslentoa.

Pommituksia ovat tehneet sekä Venäjän ettö Syyrian koneet.

Lähteet: Reuters, AFP