1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Toinen Huippuvuorten lumivyöryssä loukkaantuneista lapsista kuoli

Lähes 200 ihmistä on edelleen evakuoituna ja alueella on viranomaisten mukaan yhä suuri lumivyöryjen vaara.

Norjan lippu liehui puolitangossa 20. joulukuuta Longyearbyenissä. Kuva: Tore Meek / EPA

Lauantaina Huippuvuorilla tapahtuneessa lumivyöryssä loukkaantuneista kahdesta lapsesta toinen vakavammin loukkaantunut on kuollut sunnuntaina, Pohjois-Norjan yliopistollinen sairaala kertoo.

– Toinen loukkaantuneista lapsista, jonka pelastamiseksi niin monet tekivät töitä, on kuollut. Tämä on raskasta ja surullista koko Longyearbyenille. Olemme niin pahoillamme tapahtuneesta, paikallinen poliisiviranomainen Kjerstin Askholt sanoi Norjan yleisradiokanava NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sairaalan tiedottajan mukaan lasta hoidettiin sairaalassa Tromssassa.

Aiemmin 42-vuotiaan miehen oli kerrottu kuolleen vyöryssä. Toinen loukkaantuneista lapsista on loukkaantunut lievemmin, mutta hänkin on edelleen sairaalahoidossa. Nyt kuolleen lapsen lisäksi kahdeksan muuta ihmistä loukkaantui vyöryssä. Neljä ihmistä lennätettiin ambulanssikoneilla Longyearbyenin sairaalasta Tromssaan hoidettavaksi.

Evakuointi pysyy yhä voimassa

Askholtin mukaan lumivyöryvaaran vuoksi evakuoidut ihmiset eivät saa vielä palata koteihinsa.

– Sääennuste näyttää paremmalta, mutta emme voi vielä purkaa evakuointia, ennen kuin olemme varmoja, että lumisade ja tuuli heikkenevät, Askholt sanoi.

Noin 180 ihmistä evakuoitiin varotoimena vyöryn jälkeen lauantaiaamuna. Kymmenen taloa tuhoutui lumivyöryssä.

Vyöryssä olisi voinut käydä pahemminkin

Lumivyöry siirsi yhtä taloista jopa 80 metriä. Norjan geoteknisen instituutin geologi Kjell Brattlien sanoi tutkittuaan sunnuntaina vyöryaluetta, että vyöryssä olisi voinut käydä paljon pahemminkin.

– On uskomatonta, että kaikki on mennyt näinkin hyvin. Tuhot ovat suuret ja yksi talo on liikkunut vyöryn voimasta 80 metriä. Uskon, että tuhot olisivat olleet vielä paljon pahempia, jos talot eivät olisi liikkuneet vyöryn mukana, Brattlien sanoi NRK:lle.

Myös Brattlien sanoi, että uusien lumivyöryjen vaara on suuri.

– Uutta lunta on satanut runsaasti ja tuuli on ollut voimakasta. Lumivyöryjen vaara on edelleen huomattava, Brattlien sanoi.

Luonnollisesti alkunsa saanut lauantainen vyöry kuului voimakkuudeltaan neljänteen kategoriaan, mikä on toiseksi korkein taso.

Poliisin mukaan aiemmin sunnuntaina sattui uusi lumivyöry Longyearbyenin lähistöllä. Vyöry tuhosi vanhan mökin.