Espanjan konservatiiveille eniten parlamenttipaikkoja: "Hallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa"

Espanjan hallitseva konservatiivinen kansanpuolue PP menetti yli 60 paikkaa parlamenttivaaleissa, mutta nousi silti suurimmaksi puolueeksi. Yksikään puolueista ei saanut enemmistöä parlamenttiin.

Ulkomaat
Pääministeri Mariano Rajoy julisti PP-puolueensa Espanjan parlamenttivaalien voittajaksi.
Pääministeri Mariano Rajoy julisti PP-puolueensa Espanjan parlamenttivaalien voittajaksi.EPA/JAVIER LIZON

Pääministeri Mariano Rajoyn johtama konservatiivinen PP on julistautunut Espanjan parlamenttivaalien voittajaksi. Puolue ei kuitenkaan saa enemmistöä, sillä se sai 122 paikkaa 350-paikkaisessa parlamentissa. Enemmistöön vaadittaisiin 176 paikkaa.

Puolue menetti reippaasti parlamenttipaikkojaan uusille puoluetulokkaille.

– Yritän muodostaa koalitiohallituksen, Rajoy sanoi voitonpuheessaan kannattajilleen Madridissa. – Espanja tarvitsee vakaan hallituksen.

Rajoy kuitenkin arvioi, ettei hallituksen muodostaminen tule olemaan helppoa.

Oppositiossa olevat sosialistit saivat 91 paikkaa ja vasemmistolainen Podemos 69 paikkaa. Liberaalipuolue Ciudadanos on neljäntenä ja se keräsi 40 parlamenttipaikkaa.

Sosialistijohtaja Pedro Sanchez odottaa vaalivoittajaksi julistautuneen PP:n ryhtyvän hallitustunnusteluihin.

– Espanja on äänestänyt vasenta laitaa, Sanchez totesi. - Espanja haluaa muutosta, mutta äänestystulos osoittaa, että PP on johtava poliittinen voima.

Podemos-puolueen Pablo Iglesias julisti Espanjassa alkaneen uuden poliittisen ajan, kun vuosikymmeniä kestänyt kaksipuoluemalli on murtumassa.

– Tämä on historiallinen päivä Espanjalle. Espanja ei ole enää entisensä, Iglesias totesi yöllä vaalituloksen selvittyä.

Ciudadanosin puheenjohtaja Albert Rivera sanoi vaalituloksen jälkeen, että puolue näyttelee avainroolia hallitustunnusteluissa.

– Aiomme olla päättäväisiä muodostaessamme hallitusta, jolla on mahdollisuus muuttaa koko maamme, Rivera lausui äänestäjilleen.

Kello 3.59 Muutettu ja päivitetty otsikkoa ja juttua. Lisätty tieto PP:n menettämistä parlamenttipaikoista.

Lähteet: Reuters, AFP