TeliaSonera lähtee Nepalista – myy paikallisoperaattorin yli miljardilla dollarilla

TeliaSonera ilmoitti syksyllä keskittävänsä toimintaansa Pohjoismaihin ja Baltiaan. Teleyhtiö luopuu ensimmäisenä nepalilaisesta teleoperaattorista Ncellista. TeliaSoneran maine on kärsinyt viime vuosina Euraasian markkinoiden korruptiokohujen takia.

talous
TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelind
TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan DennelindBertil Enevag Ericson / EPA

TeliaSonera vetäytyy Nepalin telemarkkinoilta.

TeliaSonera ilmoitti syyskuussa, että yhtiö aikoo vähentää läsnäoloaan seitsemällä Euraasian markkina-alueelllaan ja keskittää toimintaansa Pohjoismaihin ja Baltiaan uuden strategian mukaisesti.

Kauppa koostuu kahdesta toisistaan riippuvasta liiketoimesta.

TeliaSonera myy 60,4 prosentin suoran omistusosuutensa nepalilaisesta operaattorista Ncellista Axiatalle. Yksi Aasian suurimmista televiestintäkonserneista maksaa Ncellista 1 030 miljoonaa dollaria eli vajaat miljardi euroa.

Samalla TeliaSonera purkaa kytkökset 20 prosentin paikalliseen omistukseen ja saa siitä 48 miljoonaa dollaria eli noin 45 miljoonaa euroa. Nepalin lainsäädännön mukaan 20 prosenttia yhtiöstä tulee olla Nepalin kansalaisen omistuksessa. Eri yrityskauppojen kautta 20 prosenttia Ncellistä myydään Axiatan valitsemalle paikalliselle kumppanille, Bhavana Singh Shresthalle.

– Olen erittäin tyytyväinen voidessani nyt ilmoittaa tästä ensimmäisestä askeleesta TeliaSoneran uudistamisessa. Olen myös iloinen siitä, että uusi omistaja on Axiata. On huojentavaa, että omistautuneet työntekijämme ovat hyvissä käsissä, kun Ncellia viedään seuraavalle tasolle, kertoo TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelind pörssitiedotteessa.

TeliaSoneran maine on kärsinyt viime vuosina Euraasian markkinoiden korruptiokohujen takia. Kaksi vuotta sitten neljä TeliaSoneran johtajaa sai potkut Euraasian liiketoimiin liittyvien väärinkäytösepäilyjen vuoksi.