Kinkku on edelleen joulupöydän ykkönen – isojen kinkkujen sijaan suositaan pientä

Ruokakaupoilla on käsillään vuoden vilkkain myyntiaika. Esimerkiksi juhannuksen myynti keskittyy pariin päivään, mutta jouluostoksia tehdään pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi Mikkelin K-Citymarketissa ja Prismassa odotetaan kasvua joulumyynnille.

Joulukinkku
joulukinkkua
Juho Liukkonen / Yle

Ruokakaupat odottavat muhkeaa tiliä tälle joululle

– Tänä vuonna jouluaatto on torstaina ja myynti jakautuu usealle päivälle verrattuna edellisvuoteen. Nämä viimeiset kolme päivää ovat myynnin kannalta tiukimmat, Mikkelin K-Citymarketin kauppias Marko Miettinen kertoo.

– Meillä on vielä aikaa reagoida tämän päivän ajan jos tarvitsee tilata jotain tiistaille ja keskiviikolle. Sillä tavalla siis hyvä tilanne meidän kannalta, Mikkelin Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Jari Liimatainen arvioi.

Tähän mennessä asiakkaat ovat kantaneet kaupasta kotiin joululahjoja, leivontaan tarkoitettuja elintarvikkeita ja herkkuja kuten suklaata.

Aaton alla myynti keskittyy voimakkaammin ruokakauppaan. Asiakkaat hakevat kotiinsa tuoreita ruoka-aineita kuten leipää, maitoa, laatikoita ja esimerkiksi kalatiskin antimia. Joulukinkunkaan kanssa ei olla vielä myöhässä.

Myynnin perusteella tiedetään, että kinkku kuuluu tänäkin vuonna useimpaan joulupöytään. Tätä nykyä moni ostaa kuitenkin aiempaa pienemmän kinkun.

– Perhekoot ovat pienentyneet ja perinteinen kinkku on menettänyt merkitystään. 12–14 kilon kinkusta on siirrytty 7-8 kilon kinkkuun, Miettinen kuvailee.

Ostokäyttäytyminen on muuttunut myös siten, että joulukuussa ostetaan useampi kuin yksi kinkku. Pienempi kinkku saatetaan hankkia esimerkiksi itsenäisyyspäiväksi pöytään.

Pakastekinkkuja ostetaan huomattavasti enemmän kuin tuorekinkkuja. Ne muodostavat reilusti yli puolet kaikista kinkkujen myynnistä.

– Juhlakinkku, pienempi kinkkurulla ja luuttomat kinkut käyvät todella hyvin kaupaksi. Tällä viikolla alkaa vasta tuorekinkkujen myynti. Pakastekinkkua ei kannata enää ostaa, koska sen pitäisi olla jo sulamassa, Liimatainen kertoo.