Kohta kelpaavat silakatkin joulukaloiksi: "Kalat paikoin täysin hukassa Pohjanlahden rannikolla"

Moni jää tänä jouluna rannikolla ilman kotimaista joulukalaa, kun jäätön ja tuulinen meri sekoittavat kalojen liikkeet. Joulupöytään ui siis yhä useammin kasvatettu tai tuontikala. Kalastajien saaliit ovat olleet viime vuosina niukkoja: jonkin verran ahventa ja pientä siikaa on tarttunut verkkoon.

kalat
Siika
Siikoja.Yrjö Hjelt / Yle

Jäätön meri ja tuulinen sää vaikeuttavat Pohjanlahden ja Perämeren rannikolla kalanpyyntiä. Ammattikalastajat ovat tuskailleen pari kolme viimeistä vuotta kehnojen talvisaaliiden kanssa. Tämä talvi ei ole poikkeus.

– Kala on hukassa lähes koko rannikolla. Se ei liiku, vaan pysyy paikallaan. Kalaa kun ei tahdo rannalta saada, ennen kuin meri saa jääkannen, kertovat ammattikalastaja Harri Lahti ja Sakari Lätti Keski-Pohjanmaalta Lohtajalta.

Talvikalastuksesta on tullut vain pitkä rospuutto.

Tapio Kangas, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liiton toiminnanjohtaja

Epävakaat talviolosuhteet uhkaavat jo elinkeinoa, myöntää Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liiton toiminnanjohtaja Tapio Kangas.

– Talvikalastuksesta on tullut vain pitkä rospuutto. Jäättömyys, hylkeet ja vaikeat kelit ovat yksi naula arkkuun. Kotimaista kalaa ei talvisin mereltä enää huimia määriä nouse, harmittelee Kangas.

Samalla myös hylkeet ovat tulleet kalastajien kanssa samoille apajille. Avovesi helpottaa hylkeiden kalansaanti, jolloin ne sekoittavat kalojen liikehdintä vielä entisestään.

Ennätyslämmin talvi sekoittaa kalaakin

Kunnollista jäätalvea ei kalastajien ennusteiden mukaan tänä talvena nähdä. Kunnon talviin verrattuna saalismäärät ovat tippuneet ja jään puute verottaa sitä entisestään.

Syksykin tarjoili kalastaja Harri Lahdelle surkean saaliin.

– Toista kuukautta on mennyt lähes ilman kalan kalaa. Vasta viime päivinä on siika alkanut liikkua. Mutta sellaista pikkusiikaa ja jonkin verran ahventa, kertoo Lahti.

Jäättömyys vaikuttaa kalojen käytökseen. Sulavesi ajaa ainakin siian hajalleen pitkin poikin merta.

– Se on sekaisin, eikä parveudu tutuille talvehtimispaikoilleen syvänteisiin. Silloin suuret kertasaaliit jäävät pelkäksi haaveeksi.

Kala on hukassa lähes koko rannikolla. Se ei liiku, vaan pysyy paikallaan - on vähän sekaisin.

Ammattikalastaja Harri Lahti

Moni joutuukin turvautumaan nyt tuontikalaan tai kasvatettuun.

– Jos taimenta ja isoa siikaa halajaa, niin pitkälti kasvatettua on tarjolla. Kotimaista kirjolohta, siikaa tai Norjan lohta, siinä ne vaihtoehdot ovat tälle joululle. Mateesta on edes turha haaveilla, kertoo Lahti.