Vauva saa tonttulakin – synnytysosasto herkistyy joulun tunnelmaan

Synnytysosaston joulukiireitä on vaikea ennustaa. Vauvat saapuvat omaan tahtiinsa. Oulun yliopistosairaalan synnytysosastolla joulu on kuitenkin kaikin puolin mieliä herkistävää aikaa.

terveys
Vastasyntynyt vauva tonttulakki päässään
Kati Teirikko / Yle

Joulun ajan synnytysten määrää on todella vaikea arvioida, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan synnytys- ja naistentautien osaston ylihoitaja Jaana Roininen.

– Osastolle tulevat naiset, joilla on synnytys käynnissä, Jaana Roininen sanoo ja lisää, että joulun aikaan äidit haluavat mielellään nopeasti kotiin.

Perhekeskeisyys on Roinisen mukaan synnytysosastolla tärkeä. Jos vain on tilaa, niin osastolla pyritään järjestämään, että perhe saa olla yhdessä.

Joulu on osastolla Roinisen mukaan kuitenkin rauhallista ja tunnelmallista aikaa, jolloin niin kätilöillä, lääkäreillä kuin synnyttäjilläkin on mieli herkkä.

– Jouluvauvat eli kaikki 24.12. syntyvät vauvat saavat tonttulakin.

Vieripoliklinikka mahdollistaa nopeankin kotiinlähdön

Roinisen mukaan äidit ja vauvat lähtevät sairaalasta keskimäärin alle kolmen vuorokauden kuluttua synnytyksestä, mikäli äidillä ja vastasyntyneellä on kaikki kunnossa.

Jouluvauvat eli kaikki jouluaattona syntyvät vauvat saavat tonttulakin.

Jaana Roininen, ylihoitaja

Kuusi tuntia on lyhin aika, jonka jälkeen kotiin pääsee.

– Tällöin puhutaan polikliinisesta synnytyksestä. Niitä on kuitenkin aika vähän, vain muutama vuosittain.

Roinisen mukaan äitien ja vauvojen turvallinen kotiutus nopeasti synnytyksen jälkeen on mahdollista vieripoliklinikan avulla, kun äiti ja vauvat eivät tarvitse ympärivuorokautista valvontaa vuodeosastolla.

– Ja myös esimerkiksi vauvalle, jolla on bilirubiiniarvot korkealla, voidaan antaa sinivalohuopahoitoa kotona. Kontrollit ovat sitten vieripoliklinikalla.

Vauvojen määrä aaltoilee

OYS:ssa on syntynyt 21.12.2015 mennessä 3 901 vauvaa. Synnytyksiä on ollut 3832, joista osa monikkosynnytyksiä. Viime vuonna maailmaan tuli 4 174 vauvaa ja synnytyksiä oli 4 100.

– Määrä on ollut hiukan laskusuunnassa. Syytä on vaikea arvioida, mutta yleensäkin vuosien mittaan synnytysten ja vastasyntyneiden lukumäärä on vaihdellut, Jaana Roininen kertoo.

Kuluvana vuonna kiireisintä oli heinäkuussa, jolloin oli 371 synnytystä. Myös maalis- ja kesäkuussa synnytysosastolla oli vilkasta.