Poliisi selvitti ihmiskauppaa – ylipitkiä työpäiviä ravintolassa kuusitoista kuukautta melkein ilman palkkaa

Itä-Uudenmaan poliisi on selvitänyt syksyn mittaan intialaismiesten harjoittamaa törkeää ihmiskauppaa. Uhri on miesten sukulainen.

Kotimaa
poliisin miekka -logo
Antti Haanpää / Yle

Poliisi on vanginnut neljä intialaismiestä epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. Miesten epäillään erehdyttäneen sukulaisensa tulemaan Suomeen ja työskentelemään itävantaalaisessa ravintolassa lähes palkatta.

Hyväksikäyttöä on jatkunut kuudentoista kuukauden ajan. Uhri on poliisin tutkimusten mukaan pakotettu työhön väkivallalla ja väkivallalla uhkaamalla. Työpäivät ovat olleet 13–17 tunnin mittaisia ja vapaapäiviä on ollut vain vähän.

Kielitaidoton uhri on ollut Suomessa riippuvainen epäillyistä, ja hänen vapauttaan on rajoitettu. Lisäksi hän on joutunut perusteettomasti 15 000 euron velkasuhteeseen maahantulojärjestelyistä. Palkkaa uhrille on maksettu alle 2 000 euroa koko ajalta.

Uhri itse otti yhteyttä poliisiin käytyään välillä kotimaassaan Intiassa.

– Hän kävi Intiassa ja oleskeli siellä useita kuukausia ja palattuaan päätti kertoa tämän tapauksen Suomen viranomaisille, sanoo rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Esitutkinnan mukaan epäillyt ovat hyötyneet ihmiskaupasta lähes 150 000 euroa.

– Tässä on poikkeuksellisen paljon tekotapatyyppejä. Yleensä passit, pankkikortit ja matkustusasiakirjat on päätekijöillä, mutta lisäksi liikkumista ja puhelinsoittoja on hallittu. Tapaukseen liittyy myös väkivallan uhkaa, väkivaltaa ja psyykkistä väkivaltaa, eli hyvin kattavaa.

Asiaan liittyy törkeän ihmiskaupan lisäksi myös törkeä veropetos ja törkeä kirjanpitorikos ravintotuotteiden ohimyynnistä. Törkeästä veropetoksesta on verotarkastus vielä kesken.

Asia etenee syyteharkintaan tammikuussa. Vankeusrangaistusasteikko törkeästä ihmiskaupasta on 2–10 vuotta vankeutta.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen näkökulmasta kyseessä on kasvava trendi. Meillä on jonossa uusia juttuja. Ei tosin ihan näin poikkeavia kuin tämä tapaus, kertoo rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Täydennetty poliisin kommenteilla 21.12.2015 kello 15.00