Tanskalainen kinkku matkaa Suomeen, sillä juuttien joulupöydässä syödään possun kylkeä

Ulkomaille muuttaneen perheen joulussa on suomalaisia perinteitä uuden kotimaan vivahteilla ryyditettynä. Tanskassa pöytään ei kateta kinkkua ja suomalaiset joutuvat tuon tuosta kertomaan joulupukin oikeasta kotipaikasta.

Kotimaa
Joulukoristeita lumettomalla pihalla.
Tanskassa panostetaan joulun koristeisiin niin sisällä kuin ulkona.Katja Santala

Joonas Santala muutti Katja-vaimonsa kanssa Tanskaan reilut kolme vuotta sitten. Perhe viettää nyt ensimmäistä kertaa joulua Kööpenhaminassa uudessa kodissaan.

– Olen kotoisin Oulusta ja vaimoni Rovaniemeltä. Nyt on uusi paikka ja uusi tilanne, kun lunta ei ole. Sitä tietenkin kaipaamme, Joonas Santala kertoo.

Haluamme tarjota kylään tuleville sukulaisille maistiaisia tanskalaisesta joulusta.

Joonas Santala

Aiemmin he ovat viettäneet jouluja pohjoisessa. Nyt on vuorossa ensimmäinen joulu Tanskassa.

– Haluamme tarjota kylään tuleville sukulaisille maistiaisia tanskalaisesta joulusta, mutta pääasiassa on tuttuja suomalaisia herkkuja. Tanskasta ja Ruotsin puolelta saa aika hyvin hankittua tarvikkeita myös suomalaiseen joulupöytään.

Ankka on joulupöydän kunkku

Joonas Santalan mukaan tanskalaiset eivät oikeastaan syö jouluna mitään erikoisuuksia. Jouluruoka on periaatteessa samaa kuin arkiaterialla nautittava, mutta sitä on tarjolla tavallista runsaammin.

Luutonta kylkipalaa, jossa on jäljellä mukavasti rasvaa ja rapeaksi paistettua nahkaa.

Joonas Santala

Tanskalaiseen joulupöytään katetaan perinteisesti kokonaisena paistettua ankkaa ja possua.

– Se ei ole perinteistä suomalaista joulukinkkua, vaan luutonta kylkipalaa, jossa on jäljellä mukavasti rasvaa ja rapeaksi paistettua nahkaa, Joonas Santala kertoo.

Tanskalaisten sikatilojen kinkut menevät suurimmaksi osaksi vientiin.

Lisukkeena Tanskassa tarjotaan sokerissa ruskistettuja makeita perunoita, keitettyjä perunoita, ruskeaa kastiketta sekä hapanpunakaalia.

Pikkujouluruoka muistuttaa suomalaista

Tanskalaisten pikkujouluruoka muistuttaa suomalaista joulupöytää eli tarjolla on silliä, perunoita, glaseerattua kinkkua ja tietysti snapsia.

Pyöreät ja mantelia sisältävät piparkakut ovat nimeltään brugekaker.

Katja Santala

Tanskalaiset satsaavat jouluna leivonnaisiin. Katja Santala kertoo, että leipomiseen panostetaan lähes koko joulukuu eikä valmistaikinoita ole juuri tarjolla, sillä kaikki tehdään itse.

– Tarjolle pantavat on enemmän ehkä pikkuleipäpainotteista. Pyöreät ja mantelia sisältävät piparkakut ovat nimeltään brunekager, Katja Santala kertoo.

Korvatunturi vai Grönlanti?

Tanskalaiset ovat Joonas Santalan mukaan jouluhöpsöjä. Kaupoissa on jo reilun kuukauden ajan ollut vilkasta. Lisäksi tanskalaiset panostavat jouluvaloihin ja kodin koristeisiin.

Tanskalaiset uskovat, että joulupukki tulee Grönlannista, ja sehän ei pidä paikkaansa.

Joonas Santala

Joulupukki käy myös useassa tanskalaiskodissa. Päivä kuitenkin vaihtelee aatosta joulupäivään.

– Tanskalaiset uskovat, että joulupukki tulee Grönlannista, ja sehän ei pidä paikkaansa. Aika monta kertaa olen saanut paikallisia korjata tästä uskomuksesta. Joulupukki on ihan oikeasti Korvatunturilta kotoisin, Joonas Santala sanoo nauraen.

– Aiheesta on käyty kiivaita keskusteluja vuosien aikana.