Maidoton riisipuuro ja kasvismunavoi vaihtoehdoksi joulupöytään

Perinteiset joulupöydän maut ovat myös kasvissyöjien ja maidolle tai kananmunalle allergisten ulottuvilla. Riisipuuron ja kasvismunavoin tekeminen ei paljoa vaivaa vaadi.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Riisipuuro porisee jouluisasti kattilassa. Ilmassa leijuu makeahko tuoksu. Soijamaitoon keitetty riisipuuro sopii niille, jotka eivät voi tai halua käyttää tavallista maitoa. Kokki Otto Kasurisen mukaan soijamaito on myös kokkiystävällinen.

– Soijamaidossa on vähemmän proteiinia, joten se ei ota kattilaan niin helposti kiinni, kuin tavallinen maito.

Maidoton riisipuuro

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l soijamaitoa (tai maun mukaan manteli-, kookos- tai kauramaitoa)

mausta suolalla

Kiehauta vesi ja lisää puuroriisit. Anna hautua muutama minuutti. Lisää maito ja hauduta kannen alla välillä sekoittaen 40-50 minuuttia. Mausta suolalla.

Kananmunan maku mustasta suolasta

Perinteiseen joulupöytään kuuluvat myös riisipiirakat munavoilla. Jos ruokavieraiden joukossa sattuu olemaan kananmunalle allerginen vieras, ei hätää.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Näppärä kotikokki pyöräyttää helposti täysin kasvisperäisen munavoin, johon kanamunan maun antaa intialainen musta suola.

– Se on oikein tuollainen rikkipohjainen suola, josta saadaan perinteikäs munavoin maku. Sitä kannattaa lisätä pikkuhiljaa maistellen. Munavoin kaltainen rakenne puolestaan saadaan aikaiseksi kikherneistä ja tofusta, kertoo Kasurinen.

Kasvismunavoi

150 g kasvismargariinia

150 g maustamatonta kiinteää tofua

2 dl kypsiä kikherneitä

n. 2 tl mustaa suolaa, oman maun mukaan

Murskaa kikherneet haarukalla tai sauvasekoittimella. Murustele tofu. Lisää joukkoon pehmeä margariini, sekoita ja mausta mustalla suolalla. Koristele halutessasi persiljalla tai ruohosipulilla.