Maidoton riisipuuro ja kasvismunavoi vaihtoehdoksi joulupöytään

Perinteiset joulupöydän maut ovat myös kasvissyöjien ja maidolle tai kananmunalle allergisten ulottuvilla. Riisipuuron ja kasvismunavoin tekeminen ei paljoa vaivaa vaadi.

ilmiöt
Soijamaitoon keitetty riisipuuro.
Juho Liukkonen / Yle

Riisipuuro porisee jouluisasti kattilassa. Ilmassa leijuu makeahko tuoksu. Soijamaitoon keitetty riisipuuro sopii niille, jotka eivät voi tai halua käyttää tavallista maitoa. Kokki Otto Kasurisen mukaan soijamaito on myös kokkiystävällinen.

– Soijamaidossa on vähemmän proteiinia, joten se ei ota kattilaan niin helposti kiinni, kuin tavallinen maito.

Maidoton riisipuuro

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l soijamaitoa (tai maun mukaan manteli-, kookos- tai kauramaitoa)

mausta suolalla

Kiehauta vesi ja lisää puuroriisit. Anna hautua muutama minuutti. Lisää maito ja hauduta kannen alla välillä sekoittaen 40-50 minuuttia. Mausta suolalla.

Kananmunan maku mustasta suolasta

Perinteiseen joulupöytään kuuluvat myös riisipiirakat munavoilla. Jos ruokavieraiden joukossa sattuu olemaan kananmunalle allerginen vieras, ei hätää.

Kasvismunavoi sopii hyvin joulupöytään.
Juho Liukkonen / Yle

Näppärä kotikokki pyöräyttää helposti täysin kasvisperäisen munavoin, johon kanamunan maun antaa intialainen musta suola.

– Se on oikein tuollainen rikkipohjainen suola, josta saadaan perinteikäs munavoin maku. Sitä kannattaa lisätä pikkuhiljaa maistellen. Munavoin kaltainen rakenne puolestaan saadaan aikaiseksi kikherneistä ja tofusta, kertoo Kasurinen.

Kasvismunavoi

150 g kasvismargariinia

150 g maustamatonta kiinteää tofua

2 dl kypsiä kikherneitä

n. 2 tl mustaa suolaa, oman maun mukaan

Murskaa kikherneet haarukalla tai sauvasekoittimella. Murustele tofu. Lisää joukkoon pehmeä margariini, sekoita ja mausta mustalla suolalla. Koristele halutessasi persiljalla tai ruohosipulilla.