Luomuhunajalla ruokamyrkytystä vastaan?

Pohjoiskarjalainen luomuhunaja näyttäisi toimivan ruokamyrkytyksen aiheuttajaa vastaan, kertoo tuore tutkimus. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksessa oli mukana viisi suomalaista ja yksi ulkomainen luomu-monikukkahunaja.

terveys
Markku Mykkälä mehiläistarhan mehiläisiä.
Paula Hiljanen / Yle

Helsingin Ruralia-instituutin tutkimuksen mukaan Pohjois-Karjalan monikukka-luomuhunajalla todettiin eniten antimikrobista aktiivisuutta ruokamyrkytystä aiheuttavaa Clostridium perfringens -bakteeria vastaan.

– Pidän tutkimustulosta merkittävänä asiana. Sovellutukset käytäntöön ovat avoinna. Tämä koe antaa kuitenkin viitteitä käytännön sovellutuksiin, tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista sanoo.

Esimerkkinä tutkimusjohtaja heittää lihan hunajamarinadin, joka voisi estää patogeenien kasvua. Hunajalla voisi olla käyttöä säilönnässä, sillä se voi viivästyttää tai estää ruokaa pilaavien bakteereiden kasvua.

– Vielä kuitenkin tarvitaan enemmän tutkimusta muun muassa säilyvyyden suhteen.

Tutkimuksessa tarkkailtiin antimikrobista aktiivisuutta nimenomaan Clostridium perfringens -bakteeria vastaan. Tikkanen-Kaukasen mukaan maailmalla pääasiallisin lähde Clostridium perfringens -bakteerille on broilerinliha.

– Suomalainen hunaja pitäisi brändätä maailmalla paremmin, sillä se pärjää antibakteerisilta ominaisuuksiltaan vertailun ulkomaisiin tuotteisiin, Carina Tikkanen-Kaukanen arvioi.

Tutkimus toteutettiin Djamilaan Oinaalan opinnäytetyönä Mikkelin yliopistokeskuksen myöntämällä tuella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus