Nakukakku, puna-viherkupla, emoji – Kielitoimisto listasi vuoden 2015 uudissanoja

Kotimaisten kielten keskus on tämän vuoden aikana noukkinut peräti 7000 uutta tai ajankohtaista sanaa. Sanat kertovat aikamme ilmiöistä.

Kotimaa
Sauna-emoji
Ulkoasiainministeriö

Suomen kieleen syntyy joka vuosi uusia sanoja. Harva niistä kuitenkaan jää elämään pitkäksi aikaa, sillä usein uudissanat ovat todellisia ajan kuvia.

Tekniikan kehitys on oiva esimerkki sanojen nopeasti syntymisestä ja katoamisesta. Vielä parikymmentä vuotta sitten tietoa tallennettiin disketille, siis korpulle tai lerpulle. Nyt niitä ei enää kovinkaan moni muista. Samalla tavalla katoamassa ovat pikku hiljaa myös VHS-kasetti, kuvaputki, piirtoheitin tai korvalappustereot.

Suomen kieleen on helppo muodostaa uusia sanoja tekemällä yhdyssanoja (isäneuvola) tai johtaa uusia sanoja erilaisilla johtimilla (reiluuttaa). Yhdyssanojen etu on siinä, että ne ovat usein aika kuvallisia ja kuulija ymmärtää nopeasti, mistä on kyse. Siksi monet uudissanat ovat yhdyssanoja. Sanoja myös lainataan vieraista kielistä sellaisenaan tai muuttamalla ne suomen kielen kaltaisiksi.

Osa uusista sanoista on myös käännöslainoja (nakukakku). Myös vanha suomen kielen sana on saattanut saada uutta tulta alleen (vatuloida) tai käytössä ollut sana on saanut uuden kuvallisen merkityksen (troikka).

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut uudessa Kielikello-lehdessään ja nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) joukon vuoden 2015 sanoja. Listalla ovat muun muassa:

– aikaikkuna (ajanjakso, jonka kuluessa jokin on mahdollista)

– etuisa (runsaasti etuja sisältä, edullinen; mainoksessa etuisin luuri)

– halpuuttaa (tehdä halvemmaksi; mainoksessa halpuutimme hintoja)

– iskävartalo, isävartalo (pikemminkin pehmeähkö kuin tiukaksi treenattu miehen vartalo)

– koodikoulu (lapsille järjestettävä paja tai kerho, jossa tutustutaan ohjelmointiin tai koodaukseen)

– kännykkäniska ( kännykän ja muiden mobiililaitteiden käyttöön liittyvä kumara asento)

– nakukakku (täytekakku, jonka reunoja ei kuorruteta, vaan kakkupohja- ja täytekerrosten annetaan jäädä näkyviin; englannin kielen naked cake 'alaston kakku')

– puna-viherkupla (sana, joka kritisoi varsinkin vasemmistolaisia ja vihreitä arvoja kannattavan kulttuuriväen maailmankuvaa)

– reserviläiskirje (Puolustusvoimien toukokuussa 2015 reserviläisille lähettämä kirje, jossa kerrotaan, mihin joukkoon henkilö on sijoitettu ja mikä hänen tehtävänsä olisi mahdollinen sodan aikana)

– romutuspalkkio (palkkio, joka maksetaan uuden vähäpäästöisen auton ostavalle ja yli 10 vuotta vanhan autonsa romuttavalle kuluttajalle. 1.7.2015 alkaneella kokeilukaudella valtio ja autoala maksavat yhdessä kuluttajalle 1 500 euroa romutuspalkkiota)

– someilmiö (sosiaalisessa mediassa paljon innostusta herättävä ilmiö, esim. ajankohtainen tapahtuma, asia tai Youtube-esiintyjä)

– someraivo (sosiaalisessa mediassa leviävä raivokas viestintä, joka voi kohdistua esim. yksityishenkilöihin, poliitikkoihin tai viranomaispäätöksiin)

– troikka (euromaiden velkaohjelmia valvova kolmikko: Euroopan keskuspankki, Euroopan komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto)

– vatuloida (vatvoa, jahkailla)

Harvinaisin tapa tulla uudeksi suomen kielen sanaksi, on keksiä täysin uusi sana. Siis sellainen joka ei ole yhdyssana, johdos tai lainasana. Täysin uuden keksityn sanan juurruttaminen kieleen ja kaikkien käyttöön onnistuu ani harvoin.

Listassaan Kotimaisten kielten keskus korostaa, että sanalistat eivät ole paremmuslistoja, vaan vain esimerkkejä vuoden uudissanoista.