Turvapaikanhakijat pyytävät anteeksi hautausmaaloukkausta Kangasalla

Paikallisten toivotaan ymmärtävän, että Kangasalan hautausmaalla kuvattu loukkaava video on yksittäistapaus. Seurakunta haluaa jatkaa yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita viemässä kukkia hautausmaalle Kangasalla

Kangasalan Kaivannon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat ovat pyytäneet anteeksi videota, jolla yksittäinen turvapaikanhakija liikkuu Kangasalan hautausmaalla ja lukee säkeitä Koraanista samalla, kun videon kuvaaja nauraa tilanteelle.

Sunnuntaina kuvaamallaan uudella videolla turvapaikanhakijat pyytävät yksittäisen henkilön tekoa anteeksi ja asettavat Kangasalan hautausmaan haudoille kukkia ja kynttilöitä sovinnon eleenä. Idea anteeksipyyntövideon tekemiseen on tullut turvapaikanhakijoilta itseltään.

– Halusimme kertoa, että teko ei ollut oikein, kertoo ryhmän puhemiehenä toimiva turvapaikanhakija.

"Emme leimaa koko joukkoa"

Kangasalan seurakunta on tuominnut pahennusta herättäneen hautausmaavideon, mutta ei ole katsonut aiheelliseksi viedä asiaa poliisille.

– Muutaman ihmisen hauskaksi tarkoittama teko loukkasi sekä kristittyjä että videon tekijöiden omaa uskontoa. Tämä ei ole keneltäkään sopivaa käytöstä, sanoo kirkkoherra Seppo Jarva.

Seurakunta haluaa jatkaa yhteistyötä vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.

– Emme halua leimata tämän takia koko joukkoa, toteaa Jarva.

Kangasalan Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan jokin toinen taho on tehnyt tapauksesta tutkintapyynnön poliisille. Asian tutkinnasta vastaavaa poliisia ei ole tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Videon tekijät siirretty toisaalle

Kangasalalaisia loukanneella hautausmaavideolla esiintynyttä ja videon kuvannutta henkilöä on puhuteltu tapauksen jälkeen. Kaivannon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Katja Ala-Kapeen mukaan miehet on siirretty Kangasalta toiseen vastaanottokeskukseen sekä rangaistuksena että miesten turvallisuuden takia.

– Muut turvapaikanhakijat olivat heille vihaisia videosta. Tällainen siirto on tavallinen käytäntö, jos turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet häiriötä vastaanottokeskuksen sisällä tai tällä tavalla sen ulkopuolella, sanoo Ala-Kapee.