Hyppää sisältöön

Puhalla pölyt isomummun reseptivihkosta ja tee lihatonta, makeaa makaronilaatikkoa joulupöytään

Jos tutut joululaatikot eivät innosta tai ne kaipaisivat jotakin uutta rinnalleen, mitäpä jos kokeilisit isomummojen aikakauden sweet and sour -herkkua, sokerilla ja suolalla höystettyä makeaa makaronilaatikkoa.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Nimestään huolimatta makea makaronilaatikko ei ole jälkiruoka, vaan lisuke, joka nautitaan kuten muutkin joulupöydän laatikot.

Se valmistetaan kuin tavallinen makaronilaatikko munamaitoineen mutta ilman lihaa. Juju on makaronikerrosten välissä olevissa voilastuissa, sokerissa, juustoraasteessa ja kanelissa.

Tämä entinen juhlaruoka on vaipunut lähes unholaan, eikä sitä välttämättä ole edes koko maassa tunnettu. Myös valmistustavassa  on eroja: Osa on maustanut laatikkonsa vain suolalla ja ripauksella sokeria mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla, Lapualla, kanelilla ja sokerilla maustettu versio on tunnettu jo 1930-luvulla.

Hämäläistä pitoruokaa

Ruokamaisemia Hämeestä -kirjan kirjoittaja Pirjo Poutanen kertoo makean makaronilaatikon olleen osa hämäläistä pitopöytää - aivan kuten joulupöydän tutumpi juttu, imelletty perunalaatikko, tuuvinki.

Ainakin se (makea makaronilaatikko) tunnetaan Länsi-Suomessa Satakunnasta etelään ja Kanta-Hämeessä.

Kirjailija Pirjo Poutanen

–  En tiedä ruuan alkuperää, mutta ainakin se tunnetaan Länsi-Suomessa Satakunnasta etelään ja Kanta-Hämeessä. Juuretkin varmasti johtavat länteen, koska esimerkiksi luovutetusta Karjalasta kotoisin olevan sukuhaarani ruokaperinteeseen makea makaronilaatikko ei ole kuulunut, kertoo Poutanen.

Makea makaronilaatikko oli helppo ja edullinen lisuke juhlapöytään.

– Uskon, että valmistusohje levisi pitokokkien ja naimakauppojen myötä eri puolelle Suomea. Se oli halpaa, varsinkin lasten mieleen olevaa herkkua.

Titun joulumakaronilaatikko (ohje Lapualta)

Tavallisia makaroneja tarpeen mukaan

Juustoraastetta

Voilastuja

Kanelia, suolaa ja aavistus sokeria

Kananmuna + maitoa

Keitä makaronit lähes kypsiksi suolavedessä. Kaada lävikköön mutta älä huuhtele. Laita voideltuun vuokaan kerroksittain makaronia, suolaa, vähän kanelia, juustoraastetta, ohuen ohuita voilastuja ja aavistus sokeria. Sekoita muna ja maito ja kaada vuokaan. Lopuksi pinnalle juustoraastetta ja voilastuja. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. ÄLÄ PAKASTA, makea makaronilaatikko on parhaimmillaan juuri uunista tullleena ja hetken vetäytyneenä.

.
.