"Kahdeksan tuntia yksin kotona on liikaa" – koira mukaan töihin vai päiväksi hoitoon?

Koiran ja työelämän yhteensovittaminen voi vaatia yllättävän paljon. Koira ei viihdy yksin kotona ja alkaa tehdä pahojaan. Yle Uutisten keskustelussa ratkaisuksi esitetään mm. työaikojen porrastamista. Lemmikin laittaminen häkkiin saa keskustelijoiden enemmistöltä jyrkän tuomion.

Kotimaa
koira makaa sohvalla
Elina Kaakinen / Yle

Yhä useampi koira päätyy häkkiin tai kiertoon - miksi? Yle Uutisten keskustelussa etsittiin vastausta tähän kysymykseen ja samalla myös ratkaisuja ongelmatilanteisiin.

Yksi yleinen koirasta luopumisen syy on eroahdistus. Yksin kotona ollessaan koiraa tekee tuhoja ja häiritsee naapureita haukkumalla ja ulisemalla.

Nimimerkki "Koiruus" korostaa, että ratkaisu ei löydy ainakaan häkistä:

Löytöeläintalo Nooan Arkki
Raine Martikainen / Yle

"Ongelmahan tässä on, että koira ei halua jäädä yksin ja kokee siitä suurta ahdistusta. Häkki voi vain lisätä ahdistusta ja on muutenkin todella kaamea tapa pitää koira häkissä työpäivän ajan. Häkittäminen on laitonta, koska se on julmaa ja väärin. En edes tiennyt että joku niin Suomessa tekee, uskomatonta!"

Koiran tilapäinen häkittäminen saa keskustelussa jonkin verran myös kannatusta:

"Meillä käytetään juuri tällaisia kauhisteltuja häkkejä. Koirat viihtyvät niissä hyvin kun niillä on omat patjat, vesikupit ja puruluut häkissä. Häkit ovat yleensä auki eli koirat menevät itse häkkiin, vaikka voisivat loikoilla olohuoneen matollakin."

Koulutus kannattaa aina

Keskustelussa monet tuovat esiin oikean rodun valintaa ja koiran kouluttamisen merkitystä. Siinä ovat eväät onnistuneeseen yhteiselämään. Koira voi oppia ja tottua myös yksinoloon, kun omistaja on valmis näkemään vaivaa.

"Matilda" kirjoittaa: "Se on niin yksinkertainen asia, että jos koiran joutuu jättämään päiväksi yksin, sen kanssa on aamulla tehtävä vähintään puolen tunnin lenkki ja illalla tunti kaksi sen lisäksi ja näihin pitää kävelyn lisäksi sisältyä muutakin aktivointia, pientä koulutusta, makupalojen etsintää yms."

"Koiranomistaja" huomauttaa, että tilaa voi rajata muutenkin kuin häkittämällä: "Meilläkin estettiin porteilla pääsy ikkunoille, joilla tuppasi vahtimaan. Lisäksi jätettiin rauhallista puuhattavaa ja siivottiin luvaton tuhottava tavoittamattomiin. Yksinoloa myös harjoiteltiin pienissä pätkissä. Nykyään ei mitään ongelmia!"

Pitäisikö yksinoloon puuttua?

Keskustelua syntyy myös siitä, onko ylipäätään sopivaa jättää koiraa työpäivän ajaksi yksin_._ Onko kahdeksan tuntia liian pitkä aika? Esimerkiksi Ruotsissa on lailla säädetty, että koira saa olla enintään kuusi tuntia yksin. Ruotsin malli saa kannatusta:

_"Se voisi olla ihan hyvä säädös täälläkin. Vaatii sitten tietysti työaikojen porrastamista tai dogsitterin käyttöä. Periaatteessa monilla työpaikoilla olisi täysin mahdollista pitää koiraa mukanakin, jos vain allergialääkäreiden neuvot siitä, että eläinten kanssa oleminen vähentää allergiariskejä, otettaisiin huomioon." _("Irja")

Kolme koiraa mukana töissä

Helsinkiläinen urheiluhieroja Irma Lahtinen ottaa välillä jonkun kolmesta koirastaan mukaan työmaalle, joskus jopa kaikki.

– Riippuu tietysti päivän pituudesta ja asiakkaista. Tänään oli toimistopäivä ja kaikki kolme olivat töissä mukana.

Irma Lahtinen kertoo, että monilla asiakkailla on itselläänkin koiria tai on ainakin ollut jossakin elämänvaiheessa, ja monet myös nauttivat hierojan luona saamastaan "koiraterapiasta". Lahtisen mukaan koirat viihtyvät työssä hyvin. Työmatkat sujuvat julkisilla välineillä ja kävelyäkin tulee matkalla riittävästi.

Nimimerkki "Täti-ihminen" pohtii myös, miten koiran yksinoloa voisi helpottaa. Hän muistuttaa, että koira on ihmisen paras ystävä ja voisi olla ystävä monelle yksinäiselle.

"Olisi hyvä etsiä koiranomistajapareja, joissa eläkeläinen tai kotona oleva ja työssä käyvä lapsiperhe yhdistäisivät voimansa. Päivät koira saisi olla rakastavan ja seuraa tarvitsevan ikäihmisen luona, koulupäivän jälkeen oman perheen luona."