1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouluaaton kutsumaton vieras – jättikokoinen asteroidi ohittaa Maan

Asteroidi on pituudeltaan noin kaksi kilometriä. Laskelmien mukaan se ei osu maahan ainakaan pariin vuosisataan.

tiede
Maapallo avaruudesta.
NASA / JPL-CALTECH / EPA

Maan lähiavaruudessa käväisee jouluaattona asteroidi, joka kotiplaneettaan osuessaan aiheuttaisi suurta tuhoaa. Asteroidi ohittaa Maan kuitenkin turvallisen kaukaa, eli noin 11 miljoonan kilometrin päästä. Se vastaa noin 28:aa Maan ja Kuun etäisyyttä.

Noin kahden kilometrin pituinen asteroidi tunnetaan nimellä 163899 tai 2003 SD220. Jälkimmäisen nimen alkuosa viittaa ajankohtaan, jolloin asteroidin havaittiin ensimmäisen kerran.

Paljain silmin asteroidia ei voi nähdä, vaan avuksi tarvitaan Popular Science (siirryt toiseen palveluun)-julkaisun mukaan teleskooppi ja hieman amatööriastronomin taitoja.

Jouluasteroidin rata on epätavallinen. Maan lähellä käytyään se matkaa lähelle Venuksen kiertorataa kääntyäkseen taas takaisin Maan suuntaan. Asteroidin tiedetään saapuvan kotikulmillemme taas joulukuussa vuosina 2018 ja 2021.

Maata sen ei laskelmien mukaan pitäisi uhata ainakaan 200 vuoteen.

Jouluasteroidi ei aiheuta maanjäristyksiä

Lehdistössä (siirryt toiseen palveluun) on esitetty epäilyjä, että näin massivinen kappale voisi aiheuttaa maanjäristyksiä tai tulivuorenpurkauksia. Asiantuntijoiden mukaan se olisi kyseenalaista siinäkin tapauksessa, että asteroidin rata kulkisi vielä lähempänä Maata.

Saman kokoluokan kappaleita kiitää Maan ohi tuon tuostakin.

– Tuolla etäisyydellä voi olettaa tapahtuvan vuosittain useita samanlaisia kohtaamisia yhtä suurten kappaleiden kanssa, sanoo Mark Bailey pohjoisirlantilaisesta Armaghin observatoriosta.

163899 kiinnostaa muun muassa Yhdysvaltain avaruushallintoa Nasaa ja muita avaruusjärjestöjä. Niiden haaveena on lähettää joskus tulevaisuudessa miehitetty avaruusalus yrittämään laskeutumista asteroidille. 163899:n tekee kiinnostavaksi se, että se tulee kiertoradallaan hyvin lähelle Maata.

Aurinkokunnan asteroidien yhteenlaskettu massa on vain murto-osa esimerkiksi Kuun massasta, mutta 163899:n kokoinen asteroidi aiheuttaisi Maahan osuessaan jo hirvittävää tuhoa.

– Kilometrin tai puolentoista kilometrin kokoluokkaa olevat asteroidit aiheuttavan maailmanlaajuista tuohoa ympäristölle, mihin ikinä ne iskevätkään, Bailey sanoo.

Esimerkiksi Tunguskassa Siperiassa vuonna 1908 suurta tuhoa aiheuttaneen räjähdyksen aiheutti ilmakehään tunkeutunut alle 40 metrin mittainen kappale. Dinosaurusten sukupuuton noin 65 miljoonaa vuotta sitten aiheuttaneen mahdollisen asteroidin kooksi on arvioitu noin kymmenen kilometriä.

Jouluaaton asteroidista lisää englanniksi täällä. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi