RAY:n avustusehdotukset julki: Kuulovammaisalalla tukien menetyksiä

Raha-automaattiyhdistys julkisti torstaina avustusehdotuksensa. Avustusta ehdotetaan myönnettäväksi yhteensä 315,3 miljoonaa euroa kaikkiaan 824:lle järjestölle. Kuulovammaisalan järjestöt ovat saamassa saman verran tai vähemmän rahoitusta kuin mihin ne ovat varautuneet.

Kirjan kansi: "Kuulovammaisen perheen tukena".

Raha-automaattiyhdistyksen torstaina julkaisema avustusehdotus tarjoaa kylmää kyytiä osalle kuulovammaisalan järjestöistä.

Eniten avustuksiaan ovat menettämässä Suomen Kuurosokeat ja suomenruotsalaisten viittomakielisten yhdistys, joka on jäämässä kokonaan vaille RAY:n avustuksia.

Raha-automaattiyhdityksen avutusehdotukset vuodelle 2016

 haettu €ehdotettu €
Kuurojen Liitto3 694 0003 468 000
Kuuloliitto2 968 0002 968 000
Suomen Kuurosokeat2 529 7502 037 000
Kuurojen Palvelu-säätiö964 000962 000
Kuulovammaistenlasten vanhempienliitto389 000369 000
Finlandssvens Teckenspråkiga         85 000     0              

Kuurosokeat: Toiminta supistuu

Suomen Kuurosokeat ry:n toiminnanjohtaja Kai Leinonen pelkää, että puolen miljoona euron rahoitusvaje tarkoittaa sen alueellisten palveluiden heikkenemistä.

– Yt-neuvottelut johtaja- ja päällikkötasolla ovat jo alkaneet hallintokulujen karsimisen takia. Ehkä myös henkilöstön kohdalla yt-neuvottelut alkavat ensi vuonna. Henkilöstö on todella huolissaan tulevaisuudestaan, Leinonen kertoo.

Hänen mukaansa aistivammaisten järjestöjen tukien odotetaan taantuvan lähivuosina.

– Uskon että sama näkyy yleensä järjestöjen toiminnassa RAY:n linjauksen vuoksi. Minusta tuntuu että aistivammaisjärjestöt kärsivät tässä eniten; Tuet ovat vähentyneet viime vuosina ja sama jatkuu seuraavina vuosina, Leinonen sanoo.

Suomenruotsalaiset: Nollatukea osattiin epäillä

Suomenruotsalaisten viittomakielisten yhdistyksessä nollaesitystä osattiin odottaa..

– Tämä tuli ja ei tullut meille yllätyksenä, koska meitä varoitettiin monesta viittomakielihankkeesta. Yllätyimme nyt RAY:n perusteluista, jonka mukaan kielihanke kuuluu Kuurojen Liiton kohderyhmään ja sen takia avustusta ei myönnetä meille. Pohdimme nyt tarkoittaako tämä sitä,  ettemme jatkossa enää saa mahdollista tukea koska Kuurojen Liitto ohittaa meidät, kertoo puheenjohtaja Magdalena Kintopf-Huuhka Finlandssvenska teckenspråkiga rf:stä.

Kintopf-Huuhkan mukaan yhdistys pyrkii vielä vaikuttamaan avustusehdotuksen perusteella tehtävään lopulliseen avustuspäätökseen päätökseen, jonka tekee sosiaali- ja terveysministeriö ensi vuoden alkupuolella.