Uusia paljastuksia Tutankhamonista – imettäjänä oma sisar

Farao Tutanhmamonin Maia-nimellä tunnettu imettäjä on todennäköisesti ollut hänen sisarensa Meritaten. Tieto tarjoaa uuden näkökulman nuorena kuolleen hallitsijan perhepiiriin.

Museovieraat tutkivat faarao Tutankhamonin kultaista kuolinnaamiota Egyptiläisessä museossa Kairossa vuonna 2011. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Ranskalaisarkeologi Alain Zivie löysi Maian haudan jo vuonna 1996 Sakkaran nekropoliksesta, joka sijaitsee Kairon lähettyvillä. Maian hautaa esiteltiin äskettäin lehdistön edustajille, ja tammikuussa se avataan yleisölle.

Maia oli Tutankhamonin imettäjä. Zivien mukaan Maia ei kuitenkaan ole kukaan muu kuin Tutankhamonin sisar tai sisarpuoli Meritaten, jonka isä oli farao Akhenaten ja äiti kauneudestaan kuulu Nefertiti.

Akhenaten muutti Egyptin monoteistiseksi valtioksi, perusti maahan uuden pääkaupungin ja uudisti taiteita. Nukkehallitsijana aloittaneen Tutankhamonin tehtäviin taas kuului vanhan järjestelmän palauttaminen.

Faarao Akhenaten Kuva: Ministry of State Antiquites / EPA

Maia/Meritaten -teoriaan Alain Zivie on päätynyt muun muassa  Maian haudasta löytyneiden seinäkaiverrusten perusteella.

– Tutankhamon ja Maia näyttävät hyvin samanlaisilta. Heillä on samannäköinen leuka, samannäköiset silmät ja samoja suvussa esiintyviä piirteitä.

Mies valokuvasi kaiverruksia ja maalauksia Maian haudassa Egyptissä sunnuntaina. Kuva: Khaled Elfiqi / AFP

Muumio salaisessa huoneessa?

Zivien näkemystä tukee myös se, että kaiverruksissa näkyy kuinka Maia istuu kuninkaallisella valtaistuimella ja Tutankhamon on hänen sylissään.

Samanlaisia kuvia löytyi  Akhenateninkin haudasta, joka sijaitsee Amarnan arkeologisella kaivausalueella. Lisäksi haudassa on reliefejä Akhenatenin ja Nefertitin toiseksi vanhimman tyttären, prinsessa Meketatenin kuolemasta.

– Näissä kuvissa näkyy myös toinen nainen, joka imettää vauvaa. Hän on perheen vanhin tytär eli Meritaten, Zivie toteaa.

Meritatenin muumiota ei ole vielä löydetty, mutta se saattaa sijaita Tutankhamonin haudan salaisessa huoneessa. Myös Nefertitin muumio on edelleen kadoksissa, ja sekin saattaa olla haudan sokkeloissa.

Kuningatar Nefertiti Kuva: Michael Sohn / EPA

Äiti edelleen mysteeri

DNA-testien mukaan Tutankhamonin isä oli farao Akhenaten, mutta hänen äitinsä henkilöllisyys on edelleen mysteeri. Joidenkin tulkintojen mukaan äiti olisi yksi Akhenatenin sisarista.

Nefertitin kuoleman jälkeen Akhenaten taas otti päävaimokseen Meritatenin, eli Tutankhamonin sisaren.

Lähisukulaisten väliset avioliitot olivat muinaisessa Egyptissä yleisiä. Tutankhamon eli vain 19-vuotiaaksi. Tutkimusten mukaan hänellä oli kampurajalka, ja hänen terveydentilansa oli muutenkin huono. Syynä tähän pidetään sisäsiittoisuutta.  Lisäksi nuoren faraon kaksi tytärtä syntyivät kuolleina.

Tutankhamon kuoli 3000 vuotta sitten yhdeksän vuoden hallituskauden jälkeen. Hänen hyvin säilynyt hautansa löytyi vuonna 1922. Kyseessä oli arkeologinen sensaatio.