1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. piispat

"Mikä se sellainen sopimusyhteiskunta on, jossa ei pystytä sopimaan" – piispa Jari Jolkkonen perää yhteistä vastuuta

Jolkkonen sanoo, että nyt kaikkien pitää olla valmiita tinkimään omista eduistaan ja tulla vastaan.

piispat
Jari Jolkkonen
Pertti Huotari / Yle

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen uskoo, että jos Suomessa on hyvää tahtoa ja luottamusta ja jos kaikki tulevat yhtä lailla vastaan, taloudelliset vaikeudet voitetaan.

– Mikä se sellainen sopimusyhteiskunta on, jossa ei pystytä sopimaan? hän puuskahtaa.

Hän muistuttaa samalla jouluevankeliumin tapahtumista. Nekin sattuivat hyvin rauhattoman ja epävarman maailman keskellä. Sillä on oma merkityksensä joulun sanoman kannalta.

Jolkkonen pohtii myös valtavaa turvapaikan hakijoiden tulvaa Suomeen. Hän sanoo, että tilanne on todella yllättänyt meidät kaikki. Samalla hän muistuttaa, että itse kriisi ei ole täällä, vaan siellä, mistä ihmiset ovat paenneet väkivaltaa, mielivaltaa, vainoa ja toivottomuutta.

– Minä ajattelen, että kyllä me tästä selvitään. On kuitenkin tärkeä muistaa, että emme ota lakia omiin käsiin.

Jolkkonen pohtii, että jos olemme huolissamme siitä, tuovatko turvapaikan hakijat väkivallan tullessaan, on ollut aina noloa, että väkivaltaan ovat syyllistyneet kantasuomalaiset.

– Ajattelen myös niin, että jos joukossa on joitakin lurjuksia, niin luotetaan viranomaisiin, että he poimivat he ja lähettävät heidät takaisin. Mutta pääsääntöisesti nämä ihmiset pakenevat hätää ja vainoa, silloin meillä pitää olla inhimillisyyttä, että yritämme heitä parhaamme mukaan auttaa.

Seurakuntayhtymät tulevat

Kuopion hiippakunta käsittää alueellisesti Pohjois-Savon, Kainuun ja Pohjois-Karjalan, joskin läntisimmät osat kuuluvat Keski-Suomeen ja Pohjanmaahan. Seurakunnat ovat pieniä ja keskisuuria. Piispa Jolkkonen hahmottaa suurimman haasteen seurakuntien työssä olevan se, miten onnistutaan yhdistämään ison talon ja pienen talon edut.

– Meillä on pieniä seurakuntia, jotka ovat hengellisesti ja toiminnallisesti hyvin vireitä, mutta rahat ovat aika vähissä, Jolkkonen pohtii ja sanoo, että vastaavasti isot seurakunnat ovat vakavaraisia, mutta meillä on isoja seurakuntia, mutta niissä osallistuminen on laiskempaa.

Jolkkonen uskookin, että monella taholla mennään kohti seurakuntayhtymiä. Tällöin tukitoimet ja henkilöstöhallinto keskitetään yhtymätasolle ja seurakuntatyö pidetään edelleen seurakunnissa lähellä ihmisten arkitodellisuutta.

Kuopion hiippakunta on tärkeilyvapaa vyöhyke

Kuopion hiippakuntaa leimaavat vahvasti eri herätysliikkeet, suurimpina lestadiolaisuus ja körttiläisyys. Piispa Jolkkonen pitää herätysliikkeiden kanssa tehtävää yhteistyötä hyvänä ja hedelmällisenä.

– Ehkä se johtuu siitä, että mikään herätysliike ei yksinään dominoi ja hallitse, vaan olemme kaikki huomanneet, että olemme riippuvaisia toisistamme.

Jolkkonen naurahtaa, että lisäksi Itä-Suomi on tärkeilyvapaa vyöhyke, jossa ei haluta olla ääri-ihmisiä. Hän sanoo iloitsevansa siitä, että kirkon ykseys on Kuopion hiippakunnassa ollut perinteisesti vahva.

Ekumenia toimii

Jolkkonen pitää myös suhteita ortodoksiseen kirkkoon hyvinä ja arkkipiispa Leon kanssa yhteistyö sujuu. Viime viikolla piispat veivät yhdessä joulukuusen turvapaikan hakijoiden majoitusyksikköön Siilinjärvellä.

Myös Kuopion yliopistollisen sairaalan kappelit siunattiin hiljattain yhdessä ja tammikuussa vietetään yhteistä kristittyjen rukousviikkoa, jossa päätapahtumassa ovat mukana arkkipiispa Leo, piispa Jari Jolkkonen ja vielä katolisesta kirkosta piispa Teemu Sippo.

– Kolme piispaa on Kuopion tuomiokirkossa pääjuhlassa. Se on merkki siitä, että täällä ekumenia toimii.

Hyvää tahtoa tarvitaan totisesti

Piispa Jolkkonen sanoo, että meidän kaikkien on kaivettava itsestämme nyt hyvää tahtoa. Jouluna me osoitamme hyvää tahtoa, kun annamme toisillemme lahjoja ja muistamalla köyhiä ja hätää kärsiviä sekä edesmenneitä rakkaitamme.

– Toivoisin, että hyvän tahdon osoittaminen ei jäisi vain jouluun, vaan se jatkuisi myös tuleva vuonna, sillä meidän haasteemme ovat sellaisia, että sitä totisesti tarvitsemme.

Lue seuraavaksi