Erottajan arvotalo palautetaan asuinkäyttöön – valtio myi rakennuksen yli 26 miljoonalla

Valtion Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan arvokiinteistön 26,5 miljoonalla eurolla. Erottajalla sijaisevassa rakennuksessa on toiminut sekä Tullihallitus että sisäministeriö. Uusi omistaja aikoo palauttaa rakennuksen asuin- ja liiketilakäyttöön.

Kotimaa
Arvorakennus Uudenmaankadulla, Erottajalla, Helsingissä.
Osoitteessa Uudenmaankatu 1-5 sijaiseva arvorakennus on ollut Tullihallituksen ja sisäministeriön käytössä. Uusi omistaja aikoo palauttaa sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen asuin- ja liikehuoneistoiksi.Senaatti-kiinteistöt

Helsingin kantakaupungissa, Erottajan kulmassa sijaitseva arvokiinteistö vaihtaa omistajaa. Valtion kiinteistövarallisuudesta vastaava Senaatti-kiinteistöt on myynyt Tullihallituksen toimitalona tunnetun rakennuksen 26,5 miljoonalla eurolla. Arvokiinteistön uusi omistaja on Lapis Rakennus Oy.

– Kohteesta on käyty useampi tarjouskilpailu ja viimeisin tuotti valtion kannalta halutun lopputuloksen, toteaa Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Esa Pentikäinen tiedotteessa.

Kaupan täyttyminen edellyttää vielä eduskunnan päätöksen.

Tontilla on kaksi eri rakennusta, jotka on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Ensimmäinen, arkkitehti Theodor Höijerin suunnitelema rakennus valmistui Erottajan puolelle vuonna 1891. Toinen rakennus valmistui Yrjönkadun puolelle vuonna 1905, tuolloin arkkitehtina oli toimisto Grahn, Hedman & Wasasterna.

Alunperin rakennukset toimivat liike- ja asuinkäytössä. Valtio hankki kiinteistön vuonna 1913. Vähitellen taloihin siirtyi valtion virastoja, mutta vielä 1930-luvulla merkittävä osa rakennuksesta oli asuinkäytössä. Rakennuksen pihasiivissä asuntoja vielä 1970-luvulla.

Tällä hetkellä Erottajalla sijaitsevaa rakennusta käyttää sisäministeriö arviolta vuoteen 2017 asti ja tämän jälkeen valtion käyttö kiinteistössä päättyy. Tullihallitus on jo keskittänyt toimintansa Pasilaan.

Kiinteistön ostanut Lapis Rakennus Oy aikoo palauttaa rakennuksen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, liike- ja asuintaloksi.