1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä huoli, eläimet pärjäävät luonnossa lämpimästä säästä huolimatta

Lämmin joulukuu ei vaikuta merkittävästi horrokseen tai talviunille vaipuvien eläinten luonnolliseen rytmiin. Lepakot, karhut ja muurahaiset eivät mene sekaisin 10 asteen lämpötiloista, mutta talvehtimispaikka saattaa tuntua yhtäkkiä tukalalta. Silloin täytyy tehdä talvimuutto.

luonto
Lepakko (vesisiippa) puun rungolla.
Vesisiippa puun rungolla.Minna Rosvall / Yle

Lepakot, karhut ja muurahaiset ovat kaikki Suomessa talvehtivia lajeja, jotka vaipuvat joko horrokseen tai talviunille, kun lämpötila alkaa laskea lähemmäs nollaa.

Voisi siis hyvin kuvitella, että 10 asteen lämpötila joulukuussa johtaisi siihen, että horrokseen vaipuminen vaikeutuu huomattavasti. Esimerkiksi hereillä olevista lepakoista on havaintoja Etelä-Suomessa.

Paikan vaihtaminen talven aikana on ihan tavallista.

Nina Hagner-Wahlsten

Lepakkotutkija Nina Hagner-Wahlsten kuitenkin rauhoittelee, ettei lauha sää sekoita kaikkia eläimien luontaisia rytmejä. Lepakot vaipuvat talvihorrokseen normaaliin tapaan, kuten joka vuosi.

Vain muutamat yksilöt havahtuvat kesken horroksen ja lähtevät etsimään ruokaa tai uutta ja parempaa horrostuspaikkaa.

– Ruoan etsiminen on sinänsä hankalaa, ettei joulukuussa ole juurikaan hyönteisiä tarjolla ja kuitenkin ruoan etsiminen kuluttaa paljon energiaa. Uskoisin, että lentämään lähteneet lepakot ovat vain etsimässä uutta luolaa tai vinttiä, johon ne voivat käydä horrostamaan. Paikan vaihtaminen talven aikana on ihan tavallista, Hagner-Wahlsten kertoo.

Kontio kavahtaa vettä

Karhujen vointi ja liikkeet kiinnostavat niin ikään suomalaisia. Lämmin joulukuu ei kuitenkaan saa kontioita liikkeelle, sillä karhun talvipesässä lämpötila pysyy samoissa lämpimissä lukemissa ulkolämpötilasta huolimatta.

Lumeton ja vetinen sää saattaa kuitenkin ajaa mesikämmenen pesästä.

– Jos pesään tulee vettä, niin sitten karhu saattaa lähteä pesästä. Yleensä karhu kyllä osaa katsoa sellaisen paikan, ettei sinne pääse vettä, toteaa Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Karhu lähikuvassa Martinselkosen eräkeskuksessa Suomussalmella.
Karhut ovat jo painuneet pesiinsä odottamaan kevättä.Kaisu Jansson / Yle

Karhut tekevät pesänsä mielellään esimerkiksi vanhaan muurahaispesään. Pesän pohjimmaisisssa onkaloissa saattaa talvehtia karhun lisäksi myös muurahaisia.

– Muurahaiset menevät horrokseen lämpötilasta huolimatta, eivätkä ne edes havahtuesssaan häiritse karhua, joka on tottunut etsimään hunajaa kiukkuisista mehiläisparvista välittämättä. Enemmän tämä poikkeuksellisen leuto ilma tuntuu vaikuttavan meihin ihmisiin, kuin eläimiin, huomauttaa Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Riistapäällikkö Kiukas muistuttaa, että on silti muutamia lajeja, joihin lumeton talvi vaikuttaa hyvinkin paljon.

– Metsäjäniksen turkki on vaihtunut valkoiseksi ja saalistajien on nyt todella helppo havaita se, Kiukas kertoo.

Lue seuraavaksi