Lehti: Ruotsin junayhtiö SJ lopettaa liikenteen Tanskan ja Ruotsin välillä

Ruotsin valtio uhkaa liikenneyhtiöitä 50 000 kruunun eli noin 5 400 euron sakoilla, mikäli ne eivät tarkista matkustajien henkilöllisyystodistuksia tammikuun 4. päivästä lähtien.

Ulkomaat
Poliisi tarkasti matkustajien henkilöllisyystodistuksia Tanskan ja Ruotsin välisessä junassa 12. marraskuuta 2015.
Poliisi tarkasti matkustajien henkilöllisyystodistuksia Tanskan ja Ruotsin välisessä junassa.Stig-Åke Jonsson / EPA

Ruotsin valtion junayhtiö SJ lopettaa junaliikenteen Tanskan ja Ruotsin välillä tammikuussa, kertoo sanomalehti Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun). Syynä on Ruotsin hallituksen vaatimus, että liikenneyhtiöt alkavat tarkastaa kaikkien matkustajien henkilöllisyystodistukset tammikuun 4. päivästä lähtien.

SJ:n mukaan sillä ei ole aikaa suorittaa henkilöllisyystarkastuksia. Sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että henkilölllisyyden todistaminen vaatii junamatkustajilta junasta poistumista lentoasema Kastrupissa. Matkustajien on mentävä junan lähtöaulaan, todistettava siellä henkilöllisyytensä ja palattava sitten junalaiturille.

SJ:n päätös lakkauttaa junavuorot vaikuttaa ennen kaikkea Kööpenhaminan ja Tukholman väliseen liikenteen. Tällä hetkellä SJ liikennöi viisi suoraa suurinopeuksista junavuoroa Kööpenhaminan, Kastrupin ja Tukholman välillä päivässä. Ne kaikki perutaan.

Kaupunkien välillä voi jatkossakin matkustaa, junaa vaihtamalla. Tanskalainen alueellinen Öresundståg-yhtiö liikennöi Kööpenhaminan sekä Göteborgin, Lundin ja Hässleholmin välillä. Junanvaihto pidentää pääkaupunkien matkaa noin puolella tunnilla viiteen ja puoleen tuntiin.

Liikennöitsijät varoittavat, että henkilöllisyystarkastukset voivat aiheuttaa Kastrupissa kaaosta ja myöhästyttää junia. Kööpenhaminan ja Malmön välinen junamatka kestää tavallisesti puoli tuntia, mutta matkan povataan hidastuvan jopa puoleentoista tuntiin.

Valtio uhkaa liikenneyhtiöitä 50 000 kruunun eli noin 5 400 euron sakoilla, mikäli ne eivät tarkista matkustajien henkilöllisyystodistuksia tammikuun 4. päivästä lähtien.