Poliisi saattaa joka arkipäivä 11 ulkomaalaista kotimatkalle

Marraskuun loppuun mennessä Suomesta on poistettu poliisin toimin yli 2 817 ulkomaalaista. Poliisihallitus kehuu Suomen olevan lähtökäskyjen täytäntöönpanossa yksi Euroopan tehokkaimmista maista.

Kotimaa
Turvapaikanhakija Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomeen saapuu nykyään päivittäin noin 50 turvapaikanhakijaa, ja poliisin toimin poistetaan maasta joka arkipäivä noin 11 kielteisen päätöksen saanutta ulkomaalaista, kertoo Poliisihallitus.

Palautettavien hakijoiden joukossa on rikosten perusteella palautuspäätöksen saaneita sekä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Palautuksia pannaan täytäntöön sitä mukaa kun maastapoistamispäätökset on tehty. Poliisi kertoo olevansa varautunut myös suurempien määrien palauttamiseen.

Kaiken kaikkiaan Suomesta on poistettu marraskuun loppuun mennessä 2 817 maastapoistamispäätöksen saanutta ulkomaalaista.

Näin kotimatka toteutuu – osalla saattaja

Poliisi käyttää palautuksissa sekä lentokoneita että junia, riippuen palautuksen kohdemaasta.

Lentokoneella palautettaessa poliisi pääsääntöisesti valvoo henkilön poistumisen normaalilla reittilennolla. Maasta poistuminen varmistetaan saattamalla henkilö koneeseen. Jos moni on matkalla samaan kohdemaahan, poliisi varaa palautuksiin kokonaisen lentokoneen, jolla voidaan palauttaa kymmeniä ihmisiä kerrallaan.

Joissain tapauksissa poliisi joutuu saattamaan hakijan kotimaahansa asti. Näin tapahtuu silloin, kun palautettava ei halua palata vapaaehtoisesti ja muiden matkustajien matkustusturvallisuus halutaan varmistaa.

– Esimerkiksi rikosten perusteella maastapoistamispäätöksen saaneita joudutaan jonkin verran poistamaan saattamalla, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

"Suomi on tehokas maasta poistamisessa"

Nopeutettuun turvapaikkamenettelyyn soveltuvat turvapaikkahakemukset seulotaan jo hakemusten jättövaiheessa. Niiden käsittely priorisoidaan prosessin eri vaiheissa.

– Parhaimmillaan kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita on pystytty palauttamaan kahden viikon kuluessa siitä, kun hakemus on jätetty, Mia Poutanen kertoo.

Poliisihallituksen mukaan Suomi onkin ollut yksi Euroopan tehokkaimmista maista maastapoistamispäätösten täytäntöönpanossa. Viranomaisyhteistyötä ja poliisin omaa toimintaa on tarkoitus yhä vahvistaa.

Palautusprosessin tehostamiseksi pääkaupunkiseudulle perustetaan niin sanottuja palautuskeskuksia. Ensimmäinen niin sanottu transit-palautuskeskus avannee ovensa lähiviikkoina.

Myös kielteisten päätösten saaneiden maasta poistamista tehostetaan edelleen. Palautusta välttelevä henkilö voidaan ottaa säilöön maasta poistamisen turvaamiseksi. Kateissa olevat palautettavat etsintäkuulutetaan.

Matka maksetaan itse – jos siihen on varaa

Lähtökohtaisesti henkilö, jolla on riittävästi varoja, kustantaa paluumatkansa itse. Tämä on myös nopein tapa palata takaisin kotimaahan. Osa turvapaikanhakijoista onkin poistunut maasta omatoimisesti.

Omasta halustaan palanneita ja turvapaikkahakemuksensa peruneita on ollut viime kuukausina runsaasti. Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan rauenneita turvapaikkahakemuksia on tänä vuonna jo yli 2 700.

Tuloväylät useimmin Saksasta tai pohjoisen itärajan kautta

Turvapaikanhakijoiden maahantuloreitit ovat muuttumassa. Suurin osa heistä saapuu nykyään laivalla Suomeen Saksan Travemundesta sekä pohjoisen itärajan kautta.

Laivareitillä Travemundesta Helsinkiin saapuu noin 25 turvapaikanhakijaa kuutena päivänä viikossa. Pohjoisen itärajan kautta saapuu hakijoita päivittäin kymmenestä kahteenkymmeneen.

Tornion kautta maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Viime viikolla Tornioon saapui Ruotsista päivittäin enää yksittäisiä hakijoita tai perheitä.

Tornioon saapuvia hakijoita on ollut enimmillään lähes 500 päivässä. Tähän mennessä Tornion järjestelykeskuksen kautta on kulkenut 15 371 turvapaikanhakijaa. Määrä on miltei puolet tänä vuonna koko maahan tulleista turvapaikanhakijoista.