1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Euroa ei hylätä, vaikka se haittaisikin taloutta

Suomalaisten mielestä eurosta on haittaa maan taloudelle, mutta silti selvästi suurempi osa haluaa pysyä mukana yhteisessä valuutassa kuin erota siitä. Ylen teettämän mielipidetutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannattajien selvä enemmistö sanoisi eurolle jäähyväiset.

talous
eurokysely
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

Suomalaisten enemmistö uskoo edelleen eurojäsenyyteen, vaikka monen mielestä siitä on vahinkoa Suomen taloudelle. Ylen teettämän mielipidetutkimuksen mukaan eurojäsenyyttä kannattaa 54 prosenttia suomalaisista, eurosta eroa haluaa 31 prosenttia.

Vastanneista 8 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa. Jos Suomen eurojäsenyydestä pidettäisiin nyt kansanäänestys, 7 prosenttia jättäisi lisäksi kokonaan äänestämättä.

Tulos on ristiriitainen, sillä suuri osa suomalaisista sanoo, että ilman euroa Suomen taloudella menisi paremmin. Vain viidennes vastaajista on sitä mieltä, että ilman euroa Suomella menisi nykyistä huonommin.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen selittää vastausten ristiriitaa sillä, että euroa kannatetaan muistakin kuin taloudellisista syistä.

– Tässä on myös voimakas tunnepuoli. Onhan euro yhdenlainen yhteisö, sillekin annetaan arvo, Rahkonen pohtii.

Kannatusta selittävät myös hyödyt, joita esimerkiksi matkailijat saavat Euroopan reissuilla.

Kannatus alamäessä

Euron kannatus on kuitenkin muutamassa vuodessa hiipunut vauhdilla. Taloustutkimuksen neljä vuotta sitten tekemässä kyselyssä eurojäsenyys sai peräti 72 prosentin kannatuksen. Vastustajien osuus oli silloin vain 19 prosenttia.

Onhan euro yhdenlainen yhteisö - sillekin annetaan arvo

Juho Rahkonen, Taloustutkimus

Suurin käänne on tapahtunut perussuomalaisia kannattavien vastaajien piirissä. Nyt kaksi kolmasosaa perussuomalaisia kannattavista äänestäisi eurosta eroamisen puolesta. Neljä vuotta sitten eroamista kannatti selvästi alle puolet.

– Perussuomalaisten kannatus on lähes puolittunut ja näyttää että puoluetta edelleen kannattavien mielipiteet väkevöityvät. Jäljelle jääneiden kannattajien mielipiteet ovat entistä eurokriittisempiä, Rahkonen analysoi.

Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa tehtiin 1 012 henkilökohtaista haastattelua.

Päivitetty klo 7.58: Vaihdettu jutusta virheellinen grafiikka sekä lisätty tekstiin EOS-vastaajien osuus ja niiden, jotka eivät äänestäisi lainkaan.

Lue seuraavaksi