Venäjä: Turkin pudottaman koneen musta laatikko lähes lukukelvoton

Venäjän mukaan tietojen saaminen mustan laatikon muistisiruista on yhtä lukuun ottamatta mahdotonta, sillä ne ovat vahingoittuneet niin pahoin.

Ulkomaat
Venäläisen hävittäjän mustan laatikon tuhoutuneita muistipiirejä.
Juri Kochetkov / EPA

Turkin pudottaman venäläisen SU-24-rynnäkkökoneen mustan laatikon tietojen lukeminen on lähes mahdotonta, Venäjän viranomaiset sanoivat maanantaina.

– Aloitimme yksikön tutkimukset 19. joulukuuta silmämääräisellä tutkimuksella. Jo tuolloin kävi ilmi, että siinä on vaurioita aina sisempään suojakuoreen asti ja sen sähköjohto on katkennut, Venäjän armeijan ilmailuturvallisuusosaston varajohtaja Sergei Bainetov sanoi.

Bainetovin mukaan 13 muistiyksikön 16 mikrosirusta on täydellisesti tuhoutunut, eikä niiden tallentamia tietoja voida lukea. Myös muut kolme sirua ovat vahingoittuneet.

Bainetov sanoi, että yksi siruista voi olla tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta sen sisältämät tiedot voitaisiin lukea. Hänen mukaansa röntgentutkimuksen mukaan siinä ei ole sisäisiä vaurioita.

Venäläiset tutkimuslaitokset saattavat mahdollisesti auttaa tutkintakomissiota tietojen lukemisessa, Bainetov sanoi. Niiden pitäisi pystyä lukemaan sirun tiedot, mutta Bainetovin mukaan siinä kestää pitkään. Hänen mukaansa tavanomaisia keinoja sirun tietojen lukemiseen ei voi käyttää.

– Työ kestää valitettavasti pitkän aikaa. Teemme kaiken voitavamme, jotta onnistuisimme tehtävässämme, Bainetov sanoi toimittajille.

Bainetovin mukaan työn etenemisestä tiedotetaan jatkossa säännöllisesti.

Turkki ampui rynnäkkökoneen alas 24. marraskuuta sanoen, että se loukkasi maan ilmatilaa eikä muuttanut suuntaansa useista kehotuksista huolimatta. Venäjän mukaan kone ei missään vaiheessa ollut Turkin ilmatilassa ja että se ammuttiin alas Syyriassa.

Lähteet: Tass, Reuters, AP