Haltin huipun lahjoittamista kannattaa jo 10 000

Vuoristoinen Norja voisi monien norjalaisten mielestä luopua tunturinlaesta ja lahjoittaa sen tasaiselle naapurilleen 100-vuotislahjaksi. Norjassa on parisataa korkeampaakin tunturin ja vuoren lakea.

Kotimaa
Haltin huipulla on hyvä kuvauttaa itsensä
Suomen korkein tunturi Halti on retkeilijöiden suosima kohde.Jarmo Honkanen / Yle

Norjassa käynnistetty Facebook-kampanja Haltin huipun luovuttamisesta Suomelle kasvattaa suosiotaan. Maanantaina sivustolla oli jo 10 000 pääosin norjalaista ja suomalaista tykkääjää. Idean isä on Norjan maanmittauslaitokselta eläkkeelle jäänyt Björn Geir Harsson, joka on esittänyt Norjan ulkoministeriölle 1331-metrisen huipun luovuttamista Suomen 100-vuotislahjaksi vuonna 2017.

Lahjaksi suunniteltu huippu sijaitsee noin 20 metriä Norjan puolella ja se on seitsemän metriä korkeampi kuin Haltin korkein kohta Suomen puolella Enontekiöllä. Huippu ei ole koko tunturin korkein kohta, joka on 1361 metrin korkeudessa ja sekin Norjan puolella.

Erikoislaatuinen lahjaidea kasvattaa suosiotaan nopeasti. Perjantaina sivustolla oli tykkääjiä noin 4500 ja maanantaina jo yli kaksinkertainen määrä. Sivusto perustettiin kaksi viikkoa sitten.