Kiina tuomitsi taiteilija Ai Weiwein puolustamisesta tunnetun lakimiehen vankilaan kolmeksi vuodeksi

Ihmisoikeusjuristi Pu Zhiqiang tuomittiin, sillä hän oli arvostellut Kiinan kommunistista puoluetta internetissä. Tuomion täytäntöönpanoa lykättiin kuitenkin kolmella vuodella.

Ulkomaat
Ihmisoikeusjuristi Pu Zhiqiang on ollut vangittuna toukokuusta 2014 lähtien. Kuva on vuodelta 2012.
Ihmisoikeusjuristi Pu Zhiqiang on ollut vangittuna toukokuusta 2014 lähtien. Kuva on vuodelta 2012.Youngping Xu / EPA

Kiinalainen oikeusistuin tuomitsi tiistaina ihmisoikeusjuristi Pu Zhiqiangin kolme vuoden vankeusrangaistukseen riidan haastamisesta ja kansanryhmien välisen vihan lietsomisesta, Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV kertoo.

Pu oli arvostellut Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta internetissä. Hän hyväksyi tuomion eikä aio valittaa siitä.

Oikeus kuitenkin myös lykkäsi tuomion täytäntöönpanoa kolmella vuodella, joten pidätettynä ollut Pu pääsee todennäköisesti vapaaksi. Hän on ollut pidätettynä toukokuusta 2014 lähtien.

Pu Zhiqiang on Kiinan tunnetuimpia ihmisoikeusjuristeja ja sananvapauden puolustajia. Hän on puolustanut muun muassa maailmankuulua nykytaiteilija Ai Weiweitä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että Pu pääsee vapaaksi. Se kuitenkin tuomitsi vankeusrangaistuksen, jota se pitää epäoikeudenmukaisena.

Lähteet: AP, AFP