Unicef: Miljoona lasta jättänyt koulunkäynnin Boko Haramin takia Nigeriassa ja sen naapurimaissa

Yli 2 000 koulua on suljettu Nigeriassa, Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä. Monet lapset eivät uskalla palata avattuihinkaan kouluihin.

Ulkomaat
Terrorijärjestö Boko Haramia paenneet lapset saivat heinäkuussa vaatteita hallituksen hätätilaviranomaiselta Nigerian Maiduguirnssa sijaitsevalla leirillä.
Terrorijärjestö Boko Haramia paenneet lapset saivat heinäkuussa vaatteita hallituksen hätätilaviranomaiselta Nigerian Maiduguirnssa sijaitsevalla leirillä.STR / EPA

Terrorijärjestö Boko Haramin väkivaltaisuudet ovat pakottaneet jopa miljoona lasta jättämään koulunkäynnin Nigeriassa ja sen naapurimaissa, YK:n lapsijärjestö Unicef arvioi. Kun lapset eivät ole koulussa, he ovat alttiita hyväksikäytölle, kaappauksille ja lapsisotilaiksi värväämiselle.

Yli 2 000 koulua on suljettuina Nigeriassa, Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä Boko Haramin lietsoman konfliktin takia. Satoja kouluja on ryöstetty tai tuhottu.

Satoja kouluja on toisaalta myös avattu viime kuukausina etenkin Nigeriassa alueilla, joilta Boko Haram on joutunut perääntymään. Monet vanhemmat eivät kuitenkaan uskalla lähettää lapsiaan kouluihin, eivätkä opettajat uskalla opettaa.

– Kouluihin on tehty hyökkäyksiä, joten lapset eivät uskalla palata, Unicefin Länsi- ja Keski-Afrikan aluejohtaja Manuel Fontaine sanoi.

Viime vuoden huhtikuussa Boko Haram kaappasi 276 koulutyttöä Chibokin kylässä. Viime aikoina se on iskenyt yhä enemmän itsemurhapommein. Iskujen tekijät ovat usein lapsia.

Nigeriassa perustettu islamistinen Boko Haram -terroristijärjestö on laajentanut tänä vuonna hyökkäyksiään Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin, mutta menettänyt asemiaan Nigeriassa. Järjestö on vannonut uskollisuutta Irakin ja Syyrian Isis-terrorijärjestölle.

Lähteet: Reuters, AFP