1. yle.fi
  2. Uutiset

Panaman entisestä presidentistä annettiin pidätysmääräys – uskotaan paenneen Floridaan

Presidentti Ricardo Martinelliä epäillään vastustajiensa salakuuntelusta. Hän pakeni Panamasta tammikuussa.

Ulkomaat
Panaman entinen presidentti pakeni kotimaastaan vuoden alussa. Kuva on tammikuulta 2015.
Panaman entinen presidentti Ricardo Martinelli pakeni kotimaastaan vuoden alussa. Kuva on tammikuulta 2015.Saúl Martinez / EPA

Panaman korkein oikeus antoi pidätysmääräyksen entisestä presidentistä Ricardo Martinellistä tiistaina aamulla Suomen aikaa. Häntä syytetään poliittisten vastustajiensa laittomasta vakoilusta.

Vuosina 2009–2014 Panamaa johtanut presidentti ja tavaratalopohatta Martinelli pakeni Panamasta tammikuussa. Hänen uskotaan asuvan Miamissa Yhdysvalloissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Presidentti Martinellin epäillään käyttäneen julkisia varoja yli 150 ihmisen salakuunteluun, varjostamiseen sekä heidän viestiensä lukemiseen. Häntä epäillään myös julkisten varojen väärinkäytöstä, talousrikoksista, lahjusten ottamisesta ja laittomien armahdusten myöntämisestä.

Martinelli itse kiistää syytökset. Hänen mukaansa kyseessä on Panaman nykyisen presidentin Juan Carlos Varelan järjestämä ajojahti.

Entisestä presidentistä annettiin pidätysmääräys aikaisemmin, kun hän jätti tulemasta kuulusteluihin. Nyt korkein oikeus piti pidätysmääräyksen voimassa. Vielä ei ole tiedossa, miten maasta paennut Martinelli aiotaan saada oikeuden eteen.

Vuonna 2010 Wikileaks-tietovuodossa paljastui, että Martnelli olisi näyttänyt pyytäneet Yhdysvaltain Panaman-suurlähettiläältä apua vastustajiensa salakuunteluun. Lähettiläs oli torjunut pyynnön.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi