Etälääkärin videovastaanotto on terveydenhoidon tulevaisuutta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote alkaa testata etälääkäritoimintaa hyvinvointiasemillaan. Kokeilussa asiakas tapaa hyvinvointiasemalla lääkärin videoneuvottelussa. Etälääkäri hoitaa vain sellaisia asiakkaita, joiden käynti ei vaadi fyysistä tutkimusta.

terveys
Kuvassa mies tietokonepäätteen ääressä taustalla televisioruudulla videoneuvotteluyhteydessä toinen mies.
YLE / Ari Vihanta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote alkaa testata etälääkäritoimintaa hyvinvointiasemillaan. Tarkoituksena on aloittaa joillakin hyvinvointiasemilla kokeilu ennen kesää. Kokeilun yksityiskohdista päätetään alkuvuodesta.

Kokeilussa asiakas tapaa hyvinvointiasemalla lääkärin videoneuvottelussa. Etälääkäri hoitaa vain sellaisia asiakkaita, joiden käynti ei vaadi fyysistä tutkimusta. Eksote on käyttänyt videoyhteyttä lääkäriin aiemmin liikkuvassa palvelussa, Mallu-autossa.

– Olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta videolääkäristä, vaikka yhteydet liikkuvassa yksikössä ovat välillä aiheuttaneet pieniä hankaluuksia. Hyvinvointiasemilla kiinteät verkkoyhteydet ovat huomattavasti paremmat, sanoo avoterveydenhuollon johtava ylilääkäri Johanna Tulonen-Tapio.

Etälääkäri tekee kontrollikäynnit ja uusii reseptin

Asiakkaalle tarjotaan etälääkärin vastaanottoa, mikäli hänen käyntinsä ei vaadi tutkimusta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pitkäaikaissairaan kontrollikäynnit tai reseptin uusimiskäynnit. Mikäli asiakas ei halua etälääkärin vastaanotolle, hän voi saada normaalin vastaanottoajan.

– Etälääkärin vastaanotto ei ole teknisesti vaikea, vaan kyse on normaalista videoyhteydestä, jota on käytetty Eksotessakin jo pitkään videoneuvotteluissa. Etälääkärin asiakkaan teknisenä tukena hyvinvointiasemalla on hoitaja, Johanna Tulonen-Tapio sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus