15 nettihelmeä vuoden varrelta

Yle Keski-Suomi tuottaa vuoden aikana verkkoon noin 2500 artikkelia. Olemme valinneet niiden joukosta tähän 15 aikaa kestävää helmeä vuoden varrelta. Ota mukava asento ja lue.

Ankan liha
Kollaashi Ylen verkkojutuista.
Antti Seppälä / Yle

1. Antti Honkonen asuu jo neljättä vuotta yksin. Miehellä on 24 huonetta, loputtomasti pihaa hoidettavana ja paljon syksyn pimeitä tunteja yksin vietettävänä.

Antti, 88, asuu yksin tyhjässä hotellissa

*2. *Syyrialaismiesten olemuksesta huokuu tukahtunut ikävä ja suru. Heidän tarinansa ei ole poikakirjojen seikkailukertomuksesta, vuorokauden Saarijärvellä vastaanottokeskuksessa viettänyt Ylen toimittaja Jani Ilola kirjoittaa.

Kolkanlahden syyrialainen huone

3. Suomalaisella on nykyään kamera aina mukana. Kuvia tärkeistä hetkistä on erilaisissa muisteissa tulvaksi asti. Kolme ammattikuvaajaa kertoo, miten kuvatulvaa voi hallita.

Tuhansia kuvia koneella? – Näin hallitset niitä

4. Kumppanin hyvät puolet on arjessa helppo unohtaa. Tutkimusten mukaan tuhoavinta parisuhteelle on halveksunta, se ennustaa kaikkein varmimmin eroa. 19 vuotta yhdessä olleet Mari ja Timo etsivät parisuhdekurssilta neuvoja karikoiden välttämiseen.

Tahtominen unohtuu arjessa – yksi asia ennustaa varmimmin eroa

5. Koko maailmaa ei voi muuttaa, mutta omassa elämässä lähes kaikki on mahdollista. Näin uskoo hovimestarina työskentelevä Marja Lyhty, joka kauppaa omaisuuttaan toteuttaakseen unelmansa.

Marja myy kaiken – "Elämässä on niin paljon muutakin"

6. Eeva kaatuu, muisti heikkenee ja sairaalakierre uhkaa. Vanhuksen edessä on monta estettä ennen kuin hän pääsee turvalliseen asumis­muotoon. Eeva on fiktiivinen hahmo, mutta hänen tarinansa on koottu tosi­tapahtumista. Testaa, osaatko auttaa häntä.

Kun mummo ei löydä kotiin – osaisitko sinä auttaa Eevaa?

7. Lumityövälineitä ei yleensä hamstrata alennusmyynneistä etukäteen, vaan niitä ostetaan tarpeen tullen. Lihasvoimaa vaativien kolien ja lapioiden lisäksi lumitöihin on tarjolla yhä enemmän sekä polttomoottori- että sähkökäyttöisiä laitteita.

Taas uusi keksintö lumenluontiin – katso, miten sähkölapio toimii

8. Amanda Majasaari, 49, piilotteli naiseuttaan vuosikymmenet. Ja pelkäsi kuollakseen paljastumista.

Transnainen Amanda: "Vihdoin elän itseäni todeksi"

9. Metsä Groupin aikeet rakentaa Suomen suurin ja nykyaikaisin sellutehdas Äänekoskelle muuttuivat todeksi. Vuosi sitten julkistettu hanke vaihtuu nyt rakennusurakaksi. Maailman nykyaikaisin ja omavaraisin tehdas on tarkoitus käynnistää vuoden 2017 loppupuolella.

Miljardipotti varmistui – maailman suurin havusellutehdas tulee

10. Kun sadat vapaaehtoiset elokuussa etsivät metsään kadonnutta muistisairasta Laila Aatista, tytär Ulla istui ja odotti - jos äiti ilmestyisikin kotiin. Kolmeen päivään kadonneesta äidistä ei löydetty mitään elonmerkkejä. Raskaiden päivien jälkeen mieleen on jäänyt paitsi ahdistus, myös lämpö etsinnöissä auttaneita kohtaan.

Ensin löytyi vain äidin kenkä – Tytär kertoo kolmen päivän painajaisesta

11. Ikosten sukuun mahtuu poikkeuksellisen paljon musiikillista lahjakkuutta, mutta mistä se kumpuaa? Suuri suomalainen tutkimus on selvittänyt, kulkeeko musikaalisuus geeneissä.

Luuletko olevasi epämusikaalinen? Todennäköisesti olet väärässä

11. Rekkakuormittain harjaterästä on saanut oikean muodon Hannu Katajamäen kourissa, mutta miehen kämmenet ovat siistit kuin leipurilla ja kroppa kunnossa. 45 vuotta mies on kurvannut saman tehtaan portista sisään.

Hannu on vääntänyt rautaa 45 vuotta paljain käsin – "Jos ei mistään kolota, on kuollut"

*13. *Aluksi Katja jätettiin kaveriporukoiden ulkopuolelle, sitten häntä tökittiin tunneilla kynällä – eikä se lopulta jäänyt siihen. Kiusaaminen on yhteiskunnallinen ongelma, mutta kiusatulle se voi olla elämänmittainen trauma. Asiantuntijoiden mukaan myös kiusatut tarvitsevat jälkihoitoa siinä missä muistakin kriiseistä toipuvat.

Katjan kiusaaminen huipentui pahoinpitelyyn – "Jokaisessa koulussa kiusataan jollain tasolla"

14. Uuden biotuotetehtaan saaminen Äänekoskelle vaati kaupunginjohtaja Hannu Javanaiseltakin valtavan työn. Sisua ja sitkeyttä eläköityvä johtaja on tarvinnut myös henkilökohtaisessa elämässään rankkojen syöpähoitojen kourissa. Positiivinen elämänasenne on ollut Mr.Beaniksikin kutsutulle miehelle suuri onni.

Syöpä pysäytti kaupunginjohtajan: "Tilanne oli tyly, pidin itseäni terveenä"

15. "Pilviä päin, keinumme näin"... Jo muutamalla sanalla alkaa monella soida melodia päässä. Joko Michael Aaronin pianokoulua on soitettu itse, tai sen harjoitteita on saatu kuulla riittävästi.

Aaronin Pianokoulu on aikansa elänyt: "Musiikillinen keksiminen puuttuu"

*Bonus: *Sanonnan mukaan jos se kävelee kuin ankka, vaakkuu kuin ankka ja ääntelee kuin ankka, se on ankka. Netissä sanonta ei päde – vaikka jokin näyttää uutiselta, se ei välttämättä ole sitä.

Huijaus leviää, oikaisu ei