1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus: Teksasissa sellissä kuolleen mustaihoisen naisen kuolemaan ei liity rikosta

Valamiehistö tutkii kuitenkin yhä naisen pysäyttäneen poliisin toimintaa. Afroamerikkalaisten kuolemat poliisin käsissä ovat saaneet paljon julkisuutta Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Sandra Bland 29. heinäkuuta vankilassa Teksasissa. Kuva on videolta, jonka poliisivankila julkisti pidätyksen jälkeen.
Sandra Bland 29. heinäkuuta vankilassa Teksasissa. Kuva on videolta, jonka poliisivankila julkisti pidätyksen jälkeen.Waller County Sherifs Department / EPA

Sheriffit tai vankilatyöntekijät eivät syyllistyneet rikokseen tapauksessa, jossa mustaihoinen nainen kuoli sellissään Teksasissa Yhdysvalloissa viime kesänä, valamiehistö päätti maanantaina.

Naisen pidättäneen poliisin toiminnasta tehdään vielä erillinen päätös tammikuussa. Kuolema oli yksi Yhdysvalloissa paljon julkisuutta saaneista tapauksista, joissa mustaihoiset ovat kuolleet poliisin käsissä.

28-vuotias Sandra Bland löytyi heinäkuussa sellistään kuristuneena muovipussiin Teksasin Wallerin piirikunnassa. Hänet oli pidätetty kolme päivää aikaisemmin, kun hän oli joutunut sanaharkkaan poliisin kanssa liikenteessä.

Lääkärintutkimuksen mukaan nainen teki itsemurhan. Hänen perheensä ja poliisikuolemista huolestuneet aktivistit ovat kyseenalaistaneet poliisin kertomuksen tapahtuneesta.

Perhe ei luota oikeusjärjestelmään

Naisen perheen lakimiesten mukaan vanginvartijoiden olisi pitänyt tarkistaa naisen tilanne useammin ja tehdä mielentila-arvio. Perhe arvosteli myös sitä, että Teksasin lain mukaan syytteistä päättävä valamiehistö kokoontuu suljettujen ovien takana.

– Minulle suurin ongelma on koko prosessi. En voi luottaa järjestelmään, naisen äiti Geneva Read-Veal sanoi CNN-uutiskanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) ennen valamiehistön päätöstä.

Piirikunnan viranomaisten mukaan nainen kertoi terveydentilastaan ristiriitaisia tietoja, ja häntä kohdeltiin hyvin. Nainen oli yrittänyt itsemurhaa jo aikaisemmin ennen pidätystä.

Viranomaiset julkaisivat heinäkuussa valvontakameratallenteen, jonka mukaan nainen olisi ollut kunnossa poliisivankilaan saapuessaan.

Afroamerikkalaisten poliisikuolemat ovat nostaneet mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja viime vuosina. Kuolemista huolestunut kansalaisliike on kiinnittänyt huomiota siihen, että poliisit joutuvat hyvin harvoin oikeudelliseen vastuuseen kuolemantapauksista.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi