Pukin seitsemän toivetta vanhemmille

Joulupukin vierailu on ohikiitävä hetki. Usein se kestää vain vartin. Jotta käynnistä jää hyvä muisto myös pukille, vanhempien kannattaa käyttää hetki käsikirjoituksen laatimiseen. Simple as that.

Kotimaa

1

Joulupukki toimi myös hiihtäjien matkaan lähettäjänä Rovaniemellä talvella 2015.
Miikka Miinala / Yle

Suunnittele etukäteen

Yleensä pukin vierailu menee niin, että ensin kysellään kuulumiset, sitten lauletaan tai leikitään ja viimeiseksi jaetaan lahjat.

Varsinkin pienimmille kannattaa kertoa etukäteen, mitä vierailun aikana tapahtuu.

Kokenut pukki vaistoaa miten missäkin toimitaan. Hänen kannaltaan on kuitenkin helpompi, jos vanhemmat ovat sopineet pukin kanssa, kuinka hetki vietetään.

Vanhemmat ja lapset luovat tunnelman, pukki täydentää sitä.

2

Lapset odottavat joulupukkia ikkunassa.
Mika Kanerva

Laita hauva hihnaan

Pukin on hyvä tietää, onko ovikello rikki tai kuuluuko koputus sisälle. Lasten kanssa voi sopia, meneekö joku heistä ovelle vastaan. Pukki tulee peremmälle yleensä vain jonkun talon asukkaan kanssa. Silloin on myös varmistettu, että koirat ja muut kotieläimet on kytketty kiinni.

3

Joululaulun nuotit.
Yle

Sovi lasten kanssa laulamisesta

Jos lapset eivät halua laulaa, leikkiä tai kiivetä syliin, ei kannata pakottaa. Pukin kanssa voi kuitenkin etukäteen sopia, kannustaako hän lapsia laulamaan tai leikkimään elleivät he tahdo päästä alkuun.

4

Joulukranssi.
Arja Lento / Yle

Anna pukille vain yksi säkki

Suuren lahjamäärän jakaminen voi tuntua pukista hankalalta, vielä kun iän myötä lasten lahjamäärä kasvaa. Pukit suosittelevat yhden tai kahden lahjan antamista vierailun yhteydessä, ja tontut voivat hoitaa loput. Pukki tuo siis yleensä sisään vain yhden lahjakantamuksen.

Etukäteen voi sopia, että pukki jakaa kaikki lahjat yhdessä lasten kanssa. Pukille ei ole mieluista, että lapset ryntäävät lahjojen kimppuun jo ulko-ovella.

Pukilta voi myös pyytää, ettei hän tiedustele, onko talossa kilttejä lapsia.

5

Piparkakkuja.
Piparkakulla pääsee matkustamaan Matkahuollon bussivuoroon tiistaina 11.12.Arja Lento / Yle

Tarjoa pipari tai karkkia

Tujaus konjakkia ulko-ovella lähtiessä voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta pukki kieltäytyy varmasti. Syömistenkin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä parran sekaan ei voi laittaa mitä vaan.

Pieni karkki tai pipari menettelee, varsinkin kun sen voi laittaa taskuun.

Pukille ei ole mieluisaa, jos vanhemmat ovat tukevassa humalassa.

6

Lapset istuvat joulupukin sylissä.
Mika Kanerva / Yle

Anna pukin olla pukki

Palvelusta tilattu pukki tulee nimettömänä. Tilauksen yhteydessä ei edes aina ole mahdollista tietää, kenen reitille kyseinen koti lopulta tulee. Sen voi kyllä sopia erikseen.

Pukki voi itse päättää, mitä hän itsestään vanhemmille kertoo. Mikäli pukki tekee keikkoja yksin, henkilöllisyyden voi tarkistaa puhelinnumeron perusteella tai kysyä tilatessa.

Joskus pukkina toimii paikallisten tuntema henkilö kuten lääkäri tai juristi. Voi olla, ettei hän silloin halua tulla tunnetuksi myös joulupukkina. Vankka kutsumus tähän tehtävään voi aiheuttaa kummastusta työpaikalla.

7

Kuvassa Yle Etelä-Savon toimittaja Jouni Kirvesmies joulupukkina
Juho Liukkonen / Yle

Mieti, mitä lataat nettiin

Yleensä ikimuistoinen hetki halutaan valokuvata. Ne kuuluvat omaan albumiin.

Työssään pukki ei ole yksityishenkilö, joten hänellä ei ole kuviinkaan oikeuksia. Vanhemmat itse ratkaisevat, missä perheen yksityisyyden raja menee. Pukin yleisohje on, että nettiin kannattaa ladata vain sellaista, mitä muutenkin voisi näyttää kenelle tahansa.

Juttua varten on haastateltu Teekkaripukkia Helsingistä, Turun Seudun Joulupukkipalvelun päivystävää tonttua ja Olli-nimistä pukkia Jyväskylästä.