Vaativatko järisyttävät ajat jaloja lupauksia uuteen vuoteen? Ei todellakaan, sanoo elämäntapavalmentaja

Karkkilakko, ruokaremontti ja fitnesskuuri ovat edelleen täysin käypiä vuoden aloituksia. Vaikka mennyt, maailmanlaajuisestikin koettelemusten vuosi tuntuisi vaativan jonkin suuremman lupauksen, omassa elämässä jo pelkkä uusi asenne voi kantaa pitkälle, uskoo elämäntapavalmentaja.

ilmiöt
Mies harjoittaa vatsalihaksia kuntosalilla.
Riiika Heikkilä / Yle

Elämäntapavalmentaja ja koordinaattori Taina Ojapalo kannustaa monenlaisia myllerryksiä sisältäneen vuoden jälkeen uudenlaiseen suhtautumiseen. Uudenvuodenlupauksia ei kannata väen vängällä tehdä. Jo uuden asenteen ottaminen voi kannattaa.

– Se auttaa laajentamaan näkökulmaa ja hölläämään käsijarrua, kun pelkovaihe on vielä päällä. Jos lukkiutuu aina totuttuun ajatteluun, ei pääse koskaan näkemään toista näkökulmaa.

Ojapalo antaa piutpaut pelkille jaloille lupauksille moraalisen yhteiskuntavastuun takia. Paitsi silloin, jos ne tuntuvat omimmilta.

– Kyllä karkkilakko, ruokaremontti ja fitnesskuuri ovat edelleen todella hyviä vuoden aloituksia. Ei kannata luvata kimppakyytien lisäämistä tai köyhien auttamista pelkän joukkopaineen vuoksi, heittää Ojapalo.

Uusi vuosi, uuden alkuko?

Aina alkuvuodesta on hyvä pohtia, mitkä ovat tärkeimmät asiat ja mikä on turhaa painolastia, josta voi pyristellä eroon.

Suomen luonto ja pimeä marraskausi ajavat Ojapalon mielestä suomalaisen itsensä kuulosteluun.

– Luonto avittaa oivallisesti itsetutkiskelussa! Pimeä ja sisäänpäin kääntynyt meininki auttavat rauhoittumaan.

Ojapalon mielestä ei kannata hirttäytyä suomalaisia vaivaavaan pinttymään, että asioihin pitää suhtautua vakavasti ja päätösten pitää kestää pitkään.

Ei kannata luvata kimppakyytien lisäämistä tai köyhien auttamista pelkän joukkopaineen vuoksi.

Taina Ojapalo

– Pienikin muutos edes hetkeksi, on askel parempaan. Karkkilakko on järkevä päätös, koska sokeri on vahingollista, huomauttaa Ojapalo.

Ratkeamisista tai lakon lopahtamisesta ei syyllisyyttä pidä kantaa.

– Jos karkkilakko ei pidä, sen voi aloittaa uudelleen viikon päästä – tai vaikka seuraavan vuoden alussa.

Myös elämäntapavalmentaja on tehnyt lupauksen: kuntoremontti alkaa jälleen ensi vuonna.

– Kuntonyrkkeilytunnit on jo varattuna ja uusi ruokavaliokin on selvillä.