1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pyörivä tutka, jykevä tunnusmusiikki ja herrahissi" – Ikoninen Ajankohtainen kakkonen päättyy

Ajankohtaisen kakkosen taival päättyy tänään tiistaina lähtettävään historiikkikoosteeseen. Makasiiniohjelma punnersi läpi vuosikymmenten 1960-luvun lopun radikaalivuosista 2010-luvun digitaalisen median melskeisiin.

Pirkanmaa

Ensimmäinen Ajankohtainen kakkonen lähetettiin 13.9.1969. Suora lähetys oli sijoitettu lauantai-iltapäivään. Tiistai-ilta vakiintui lähetysajaksi myöhemmin. Viimeinen A2 saa ensilähetyksensä 22.12.2015.

70-luvun alun tiukka ja trendikäs tiimi Tohlopin tv-keskuksen katolla valmiina taistoon
70-luvun alun tiukka ja trendikäs tiimi Tohlopin tv-keskuksen katolla valmiina taistoonYle / Antero Tenhunen

A2 ei syntynyt tyhjiöön. TV2 oli tuottanut jo sellaisia ajankohtaisohjelmia kuin Viikon päivät, Eilen-tänään-huomenna ja Silmätikku. 1.6.1969 perustettiin kuitenkin TV2:n itsenäinen ajankohtaistoimitus, jonka lippulaivaksi luotiin Ajankohtainen kakkonen. Ensimmäinen päällikkö oli Hannu Vilpponen. Toimitus sijaitsi Tampereella, mutta sillä on ollut aina sivupiste myös Helsingissä.

TV2:n ajankohtaistoimitus fuusioitiin TV1:n ajankohtaistoimituksen kanssa yhteiseksi osaamiskeskukseksi 2005. Ajankohtaistoiminta liitettiin uutisorganisaatioon 2011.

Tunnisteet

Taas uusi versio lavasteesta ja grafiikasta. Syksyn 1999 moodissa (vasemmalta) toimittaja Salla Paajanen, lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo, graafikko Risto Nurisalo ja toimitussihteeri Pasi Toivonen.
Taas uusi versio lavasteesta ja grafiikasta. Syksyn 1999 moodissa (vasemmalta) toimittaja Salla Paajanen, lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo, graafikko Risto Nurisalo ja toimitussihteeri Pasi Toivonen.Yle / Antero Tenhunen

A2:n tärkeimmät tunnisteet ovat graafinen tutkasymboli ja jykevä tunnusmusiikki. Tutkan toteutti graafikko Risto Nurisalo. Musiikki on Francis Lain säveltämä "Today It's You", alunperin ranskalaiselokuvasta Mies ja nainen. Kumpikin tunniste on kulkenut ohjelman mukana ensimmäisestä lähetyksestä alkaen. Niitä on versioitu kymmenkunta kertaa.

Makasiinitaide

Makasiinitaidetta suunnitellaan 1980. Vasemmalta ohjaaja Pirjo Isomäki, kuvaaja Jorma Karhunen, toimittaja Tuomo Kaminen ja toimituspäällikkö Hannu Vilpponen.
Makasiinitaidetta suunnitellaan 1980. Vasemmalta ohjaaja Pirjo Isomäki, kuvaaja Jorma Karhunen, toimittaja Tuomo Kaminen ja toimituspäällikkö Hannu Vilpponen.Yle / Antero Tenhunen

A2:n tavaramerkiksi muodostui "makasiinitaide", joka on toimitussihteeri Risto Heikkilän luoma käsite. Se tarkoitti, että lähetyksiä ajateltiin kokonaisuuksina, ei pelkästään juonnettujen juttujen tai haastattelujen virtana.

Lähetyksille luotiin dramaturgia, visuaalisuuteen panostettiin ja ohjemassa käytettiin erilaisia tv-ilmaisun muotoja ja keinoja laidasta laitaan. Ohjelmassa leikattiin rohkeasti kyynelistä hymyyn ja analyysistä huumoriin. Tarinat ja tunteet olivat olennaisia. "Tunne on valtavirta katsojan sydämiin", oli yksi Heikkilän lempilauseista.

"Kakkosen Suslov" Eero Silvasti ja yksi ensimmäisistä naisjuontajista Marja Parikka lavastustaiteilija Ensio Suomisen luomassa lavasteessa 1982. Tuolloin makasiinitaidetta alettiin kehittää kohti huippuaan.
"Kakkosen Suslov" Eero Silvasti ja yksi ensimmäisistä naisjuontajista Marja Parikka lavastustaiteilija Ensio Suomisen luomassa lavasteessa 1982. Tuolloin makasiinitaidetta alettiin kehittää kohti huippuaan.Yle / Antero Tenhunen

Makasiinitaiteen tärkeä osa oli palstoitus. Vuosien mittaan kehiteltiin vakipalstoja kuten Kasvo, Näkökulma, Tutka, Kesäterassi, Kesärenki jne. Satiirisen huumorin palstana toimi Vikkelät.

Journalistinen kulttuuri

Ajankohtaisen kakkosen historiaa tutkinut professori Taisto Hujanen on luonnehtinut ohjelman alkuvaiheen journalistista kulttuuria "yleisvasemmistolaiseksi kriittisyydeksi". 70-luvun lopun aikana kehkeytyi "korporatismin" henki, jolloin valtionhallinnon ja etujärjestöjen seuranta oli tiivistä. Oman sävynsä loi yhteistyö Neuvostoliiton radio- ja TV-komitean kanssa.

Kova kolmikko Erkki Saksa, Eero Ojanperä ja Vesa Toijonen pöllytti luutuneita kuvioita 80-luvun alussa. TV2:n johto asetti heidän ohjelmansa "Uurnilla tavataan" uusintakieltoon.
Kova kolmikko Erkki Saksa, Eero Ojanperä ja Vesa Toijonen pöllytti luutuneita kuvioita 80-luvun alussa. TV2:n johto asetti heidän ohjelmansa "Uurnilla tavataan" uusintakieltoon.Yle / Antero Tenhunen

80-luvun loppua kohti kansalaisyhteiskunnan eetos syrjäyttää Hujasen mukaan korporatismin. Voidaan arvioida, että kansalaisyhteiskunnasta ponnistava vallan vahtiminen on säilynyt A2:n journalismin selkärankana tähän päivään saakka. Erilaiset yhteiskunnalliset marginaalit, kansalaisaktivitit ja ihmisoikeusajattelu ovat lisänneet siihen omia sävyjään. Toisaalta ovien avaaminen aiemmin "viihteeksi" leimatuille ilmiöille ja julkisuuden henkilöille on avartanut tarjonnan skaalaa.

Toimitus mallia 1999 palaverissa Ajankohtaisen kakkosen deskissä.
Toimitus mallia 1999 palaverissa Ajankohtaisen kakkosen deskissä.Yle / Antero Tenhunen

Särmikäs, mutta seurattu ohjelma synnytti myös pilkkanimiä. Alkuvuosien toimitusta nimiteltiin "pulleaposkiksiksi sosialisteiksi", Demarin kolumnisti lanseerasi käsitteen "kepulais-stalinistinen sontaluukku" ja EVA:n johtaja Matti Apunen irvaili "talouspolitiikan Pikku kakkosesta".

Spinoffit

Toimitussihteeri Helena Itkonen Ensio Suomisen lavastuksessa 1993. Itkonen tuotti ja toimitti myöhemmin keskusteluohjelmaa Inhimillinen tekijä.
Toimitussihteeri Helena Itkonen Ensio Suomisen lavastuksessa 1993. Itkonen tuotti ja toimitti myöhemmin keskusteluohjelmaa Inhimillinen tekijä.Yle / Arja Lento

Ajankohtaisen kakkosen ympärillä on alusta alkaentoiminut laajempi ohjelmaperhe. Keskusteluohjelmia ovat olleet mm. Viikon henkilö, Lauantaisauna, Jälkilöylyt, Sana sanasta, Tentissä tänään, Yhdenillan pysäkki, 100 minuuttia, Pikku jättiläinen, Punainen lanka, Musta laatikko, Inhimillinen tekijä ja luonnollisesti edelleen jatkava A2 Teemailta.

Reportaasia ovat edustaneet Kamera kiertää, Kotimaan- ja Ulkomaanraportit, Tänään-raportit, Kuvia Suomesta ja Kuvia maailmalta sekä Silminnäkijä. Mediakritiikkiä harjoitettiin ohjelmissa Rivit ja välit, Maailma sanojen vankina ja Mediapolis.

Ajankohtainen kakkonen tuotti 70-luvulta lähtien myös erikoislähetyksiä suurimpien puolueiden puoluekokouksista.

A2:n naisenergiaa. Vasemmalta toimittajat Salla Paajanen ja toimitussihteeri Mari Kiukas.
A2:n naisenergiaa. Vasemmalta toimittajat Salla Paajanen ja toimitussihteeri Mari Kiukas.Yle / Antero Tenhunen

Eräänlainen "spinoff" oli myös 1975–1977 pyörinyt "elektronien iltapäivälehti" Tasavallassa tapahtuu, joka toteutettiin TV2:n ajanohtais- ja viihdetoimitusten yhteistyönä.

Herrahissi

Toimitussihteeri Risto Heikkilästä (vasemmalla) tuli TV2:n ohjelmapäällikkö, toimittaja Matti Karhusta (keskellä) tiedotuspäällikkö  ja toimittaja Esko-Juhani Tennilästä kansanedustaja.
Toimitussihteeri Risto Heikkilästä (vasemmalla) tuli TV2:n ohjelmapäällikkö, toimittaja Matti Karhusta (keskellä) tiedotuspäällikkö ja toimittaja Esko-Juhani Tennilästä kansanedustaja.Yle / Antero Tenhunen

Moni A2:sta tuttu toimittaja on päätynyt herrahissiin. Kansanedustajina ovat palvelleet tai palvelevat Esko-Juhani Tennilä (SKDL/Vasemmistoliitto), Antero Kekkonen (SDP), Markku Laukkanen (Keskusta), Mikko Alatalo (Keskusta), Timo Harakka (SDP), Maria Tolppanen (Perussuomalaiset) ja Aila Paloniemi (Keskusta). Ylen johtotehtäviin päätyivät TV1:n, TV2:n ja koko Ylen johtajana toiminut Arne Wessberg sekä TV2:n johtajina toimineet Päivi Kärkkäinen ja Ilkka Saari. Seppo-Heikki Salosesta tuli Suomen Sosialidemokraatin päätoimittaja ja Kari Männystä Pohjalaisen päätoimittaja. Päivi Kärkkäinen työskentelee Suomen Kansallisoopperan pääjohtajana.

Palkinnot

Ajankohtainen kakkonen ja muut TV2:n ajankohtaistoimituksen ohjelmat ovat keränneet lukuisia palkintoja. Painavin tunnustus on tiedonjulkistamisen valtionpalkinto, joka on myönnetty Ajankohtaiselle kakkoselle peräti kahdesti: vuosina 1972 ja 1990.

Historiikkikooste Ajankohtainen kakkonen – alansa ykkönen tänään klo 21 TV2:ssa.

Lue seuraavaksi