1. yle.fi
  2. Uutiset

Hunajahuntu kinkun ylle ja joulusukka oveen – amerikkalainen kaipaa joulupöytäänsä makeaa

Oulussa asuvien suomalais-amerikkalaisten perheiden joulussa yhdistetään perinteitä. Sinapin sijasta kinkku saa makeahkon verhon ja joulusukka ripustetaan komeron oveen. Amerikkalainen kaipaa joululauluperinnettä, mutta Tiernapojat voivat ehkä hitusen lievittää ikävää.

Kotimaan uutiset
Robyn McGuire ja Jukka Ahola viettävät suomalais-amerikkalaista joulua Oulussa.
Robyn McGuire ja Jukka Ahola viettävät perheineen suomalais-amerikkalaista joulua.Tiina-Leena Kurki / Yle

OuluJukka Aholan nelihenkinen perhe muutti Minnesotasta Ouluun seitsemän vuotta sitten. Hänen vaimonsa suku on kotoisin New Yorkista, jossa joulut aiemmin vietettiin. Perheessä on 12- ja 9-vuotiaat lapset.

Californiasta kotoisin oleva Robyn McGuire saapui Suomeen seitsemän vuotta sitten. Hänellä on suomalaisen miehensä kanssa 3- ja 1,5-vuotiaat lapset.

Tyypillinen ruoka on hunajalla päällystetty kinkku.

Robyn McGuire

Jouluruoka on hänen mukaansa hiukan erilaista kuin suomalaiset tarjottavat, sillä amerikkalaiset tykkäävät makeasta niin pää- kuin jälkiruoissakin.

– Tyypillinen ruoka on hunajalla päällystetty kinkku, kun taas Suomessa se saatetaan sivellä sinapilla.

Tyypillisiä amerikkalaisherkkuja ovat myös pikkuleivät, joita viettää joulua miehensä perheen luona viettävä Robyn leipoo.

– Amerikassa on tyypillistä leipoa pikkuleipiä, koputtaa naapureiden ovelle ja yllättää heidät.

Kalkkuna korvaa kinkun

Jukka Aholan amerikkalainen vaimo valmistaa jouluruoat.

Jos olisi mahdollista, niin munatotin haluaisin.

Jukka Ahola

– Meillä on kalkkunaa, kuten aiemminkin. Se on hyvä vaihtoehto kinkulle. Sen ohella tarjotaan amerikkalaisen kiitospäivän lisukkeita, Jukka Ahola kertoo ja lisää syövänsä joululaatikot ja kinkut työpaikan ruokalassa.

– Jos olisi mahdollista, niin munatotin haluaisin. Sitä myydään Amerikassa maitopurkin näköisissä purkeissa. Ja omenapiirakkaa.

Koristelusta kilpaillaan

Amerikkalaisilla on tapana koristella talonsa runsailla jouluvaloilla. Hänen minnesotalainen työkaverinsa on saanut palkinnon parhaiten koristellusta talosta.

– Se on tavallaan joulun henkeen tulemista, kun ihmiset ryhtyvät koristelupuuhiin ihan katujen pituudelta. Valot tuovat pimeyteen loistoa, Jukka Ahola kertoo.

Robyn McGuire lisää, ettei kyse ole kuitenkaan naapureiden keskinäisestä kilpailusta.

Pidämme koristeista ja lahjoista.

Robyn McGuire

– Työssä käyvillä ei ehkä ole niin paljon aikaa panostaa koristeisiin, mutta jos on luonteeltaan koti-ihminen, niin silloin niihin panostetaan.

Robyn McGuiren mukaan joulu ei kuitenkaan ole kaupallinen koristelluista kodeista huolimatta.

– Pidämme koristeista ja lahjoista. Jos perhe on uskonnollinen, niin suuressa roolissa ovat kirkolliset tapahtumat. Perhe on myös tärkeä, Robyn McGuire kertoo ja lisää olleensa lapsena muun muassa Marian roolissa.

Joululauluja ja paraateja ikävä

Robyn McGuire kertoo kaipaavansa Oulun joulussa eniten amerikkalaisia jouluparaateja, jotka joulupukkeineen ovat New Yorkissa todella suuri tapahtuma sekä joululauluja.

– Ei tarvitse olla hyvä laulaja, sillä perinne on erilainen kuin Suomessa. Voi vain mennä laulamaan vaikkapa naapureiden oven taakse.

Oulun seudulla Tiernapojat ja kauneimmat joululaulut kirkoissa voivat kuitenkin ehkä jonkin verran lievittää ikävää.

Joulu aattona vai joulupäivänä?

Jukka Aholan perhe toi Amerikasta tuliaisena joulusukkaperinteen, vaikka kodissa ei takkaa olekaan.

Minä kaipaan joulusukkaa.

Robyn McGuire

– Yleensä sukat pitäisi ripustaa takan yläpuolelle. Meillä roikkuu niitä kaksi kaapin ovessa. Sisälle laitetaan pieni lahja, koska isoja ei mahdu. Kun kaikki muut paketit on avattu, niin tulee vielä pieni yllätys.

– Minä kaipaan joulusukkaa. Olen pyytänyt miestäni tekemään sellaisen, Robyn McGuire lisää.

Robyn McGuire ei ole vieläkään tottunut siihen, että Suomessa joulua vietetään aattona.

– Joulu onkin päivää aikaisemmin, hän kummastelee.

Tänä jouluna koetamme avata lahjat vasta joulupäivän aamuna.

Jukka Ahola

Jukka Aholan perhe soittaa videopuhelun sukulaisille Amerikkaan joulupäivänä, jolloin siellä avataan lahjat. Aikaero on 7 – 10 tuntia, mikä sopii suomalaisen joulunvieton oheen hyvin.

– Tänä jouluna koetamme avata lahjat vasta joulupäivän aamuna, Jukka Ahola kertoo amerikkalaisperinteen rantautumista oululaiskotiin.

– Mutta jotkut lahjat avataan kuitenkin aattona, hän lisää.

Lue seuraavaksi